Filatelista

по за krajem 1967. godine. Nažalost i ova italijanska verzija ima nekoliko štamparskih grešaka, tako da sve do sada objavijene sistemaftizacije ne mogu da budu neko sigurno uputstvo sabiračima. Zato je bilo potrebno da se tom poslu pristupi još jednom, i u jednom proverenom pregledu srede i registruju svi JAT-ovi prvi letovi i manifestacije koji će poslužiti kao sigu'ran oslonac onima koje ova oblast interesuje.

_ Taj posao je ovde obavljen i u nastavku se даје НЕОМОLOGIJA PRVIH LETOVA TI MANIFESTACIJA ЈАТ-а са stanjem do kraja oktobra 1968. godine.

Za nekoliko JAT-ovih prvih letova JAT nije izdavao svoje službene koverte, ali je to učinio Aero-Klub SWISSAIP jer su bili u pitanju letovi prema Švajcarskoj ili iz Švajcarske za našu zemlju. Takvi koverti nose ambleme JAT-a i sve oznake koje i JAT stavlja na svoja redovna izdanja, tako da se ničim ne može sporiti autentičnost tih oznaka, stavljenih po saglasnosti JAT-a. Čak je srećna okolnost što za let DUBROVNIKZURICH od 1. 5. 1965. postoje paralelna izdanja JAT i SWISAIR jer je JAT-ovo izdanje usput izgubljeno, pa ga SWISSAIR-ovo zamenjuje u svakom slučaju. Slična je situacija i za prvi let SPLIT-ZURICH od 13. 5. 1967. za koje je SWI. SSAIR izdao prigodni kovert JAT, dok je JAT-ov kovert kasniji za pet dana: 18. 5. 1967. takođe izgubljen bez traga. Najzad za let ZURICH-ZAGREB, izveden 1. 5. 1966, JAT nije izdao prigodni kovert ali je to učinio SWISSATR te tako imamo dokument koji bi inače nedostajao. Ne treba preći ni preko prvog leta BERLIN-KOPENHAGEN od 7. 11. 19657. i KOPENHAGEN-BERLIN istog dana, za koje JAT takođe nije izdao prigodne koverte. To su učinila nemačka filatelistička društva obeležavajući privatne pošiljke posebiim pečatima plavo-ljubičaste boje let na liniji prema KOPRNHAGENU i crvenom bojom pošiljke na liniji prema BERLINU. To su svakako dokumenti vredni kao takvi, jer su prošli redovnim putem vazdušnom poštom odgovarajućih zemalja noseći i poštanske žigove polaznih i dolaznih stanica-aerodroma.

> ~ 2 (= ~ i 97 19621 159 “ > ~, ЈАГ e el e 5 < ~

ЈАТ

| 7. 11.1967 BERLINKOPENMAGEM

762