Filatelista

и избору мотива постану још атрактивније. У том смислу поштанске управе неких земаља, национални савези филателиста или стручни часописи у свету организују анкетирање филателистичке јавности својих земаља са циљем да утврде које су марке или поједина издања прихваћени као најуспелији или најлешши. Нема сумње да резултати ових анкетирања могу да утичу на емиснону политику, квалитет и естетски изглед марака, па је и наш напор усмерен у том пиљу.

Оваква активност је у нашем филателистичком животу прел“ стављала очигледну празнину и, из потребе да се та празнина попуни, покрећемо ову акцију која ће, надамо се, позитивно утицати на формирање јавне оцене квалитета и лепоте наших издања. За остварење тог циља неопходно је да ова акција има стални карактер и да од данас па убудуће буде спровођена свака година, а како имамо намеру да ову обавезу узмемо на себе, мислимо да ћемо овај неопходни континуитет обезбедити.

Југословенска Заједница ПТТ емитује годишње просечно четрдесетак марака у оквиру разних издања, тако да ова чињеница пружа могућност бољег избора и опредељења за поједине марке и издања у погледу њихове лепоте и квалитета. Зато упућујемо позив и молимо све филателисте и пријатеље филателије да се одазову овом позиву и узму учешћа у овој анкети. Резултате анкете би обрадили и уз помоћ „Филателиста“ у догледно време дали на увид нашој филателистичкој јавности. Замисао нам је да, за сада, у том смислу у упитник ставимо следећа питања:

1. Која је наша марка по вашем мишљењу најлешаг2

2. Која је наша марка по вашем мишљењу најнеуспелија2

3. Које издање наших марака у току 1967. год. сматрате најуспелијим2 Овом приликом нисмо имали намеру да улазимо у разлоге који су вас руководили да се на овај или онај начин определите за поједину марку или издање, али, напомињемо, да ће нам свако такво образложење добро доћи приликом темељне анализе ове анкете. Бићемо захвални свим учесницима анкете на евентуалним примедбама и сугестијама које би имале циљ да ову акцију учине још савршенијом и да се ова замисао што боље реализује.

Филателисте из унутрашњости молимо да одговоре на ова питања упућују на адресу нашег часописа „филателист' или на адресу: Милинковић Спасоје, Нови Београд, Први Булевар |5а/стан 3 док ћемо за филателисте из Београда припремити анкетне листиће које ћемо делити на нашим састанцима у клубу, с молбом да одговоре достављају другу Спасоју Милинковићу.

Јакшић Мирослав Милинковић Спасоје