Filatelista

a ni kod većih trgovaca na strani, s kojima sam tada bio u vezi, nije ga bilo dovoljno raznolikog. Tek posle svetskog rata, kada je došao na aukciju obilati materijal iz čuvene zbirke La Renotier Ferraria, a kasnije i iz zaostavštine W. Dorning Becktona, kao ı iz nekih drugih rasturenih velikih zbiraka, pojavile su se stare srpske marke u većim Kkoličinama i u dotle nepoznatim primercima, te Je sada o tim markama poznato štošta više no što je ranije bilo poznato.

Na osnovi novo prikupljenih podataka mogao sam tako prikazati poštanske marke najstarijih izdanja u novoj potpunoj obradi, objavljenoj u časopisu »Filatelistae pod naslovom »Prve srpske poštanske marke«, Članci su izašli u brojevima 9, 11 i 12 od 1938. god. i br. 1, 2, 3 i 5 od 1939. god.

Opis maraka ostalih izdanja, od 1880. do 1911 god. objavio sam u brojevima 9, 10, 11 i 12 od 1939. i br. 1, 2 i 3 od 1940. god. istog časopisa.

Sve što sam u navedenim i ranijim člancima izneo O srpskim markama sačinjava jednu celinu — istoriju poštanskih maraka, koje je izdala Srbija kao zasebna država.

Ta istorija obuhvata vreme od 1/13 maja 1866. godine, kada su u Srbiji idate prve poštanske marke, do 15 aprila 1921 godine, kada je prestala upotreba posebnih maraka Srbije uvođenjem poštanskih maraka opšteg izdanja za celu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

To vreme možemo podeliti u dva perioda.

I. Doba od 1/13 maja 1866. godine do kraja 1915 godine kada je usled povlačenja srpskih vlasti ispred nadiranja neprijateljske vojske u svetskom ratu prestala u Srbiji funkcionisati državna pošta.

II. Doba od uspostavljanja srpske poštanske službe po ponovnom oslobođenju zemlje u oktobru 1918 god. do 15 aprila 1921 godine, dokle su pošte na teritoriji Kraljevine Srbije još upotrebljavale za frankovanje pošiljaka srpske poštanske marke.

Sređen, ponovo pregledan i dopunjen tekst iz tih članaka, objavljenih u časopisu »Filatelista«, otštampan je sada u ovu knjigu, koja

izlazi kao prva sveska biblioteke Jugoslovenskog filatelističkog saveza«.

14