Filatelista

а |

4

АЉРОЛОЊМРБРНЕР АНКЕ МА ВОТЕЈ. дио 5O JAHRE ROTER OKTOBER 1977

-1967

ea e у ата Баста птица eid

(7

Победоносни устанак петроградских радника почео је 7. новемБра 1917. године а увече је Лењин дао налог о заузећу Зимског дворца, где су се налазили министри привремене владе.

Као сигнал за јуриш на Зимски дворац послужио је историјски пуцањ са крстарице „Аурора“.

Истог дана у Смољном је отворен Други конгрес Совјета, који је објавио свету победу социјалистичке револуције у Русији.

На конгресу је Лењиин прочитао чувене декрете о миру и земљи, који су усвојени. Изабран је Централни извршни комитет Совјета радника и војних депутата (ВЦЈК) и образована влада народних комесара, чији је председник постао В. И. Лењин.

Од тада се Лењин налази у средишту борбе за изградњу нове совјетске власти, за одбрану тековина револуције и за формирање социјалистичких принципа у области спољне политике, за решавање националног питања и односа међу народима и државама.

Реакционарне снаге нису биле дотучене у устанку и уз подршку међународног империјализма, током 1918. године отпочиње трогодишњи грађански рат, у коме се у пуној мери испољила генијалност Лењина као великог вође и организатора народних маса и стратега класног рата.

1. марта 1918. године влада је прешла у Москву, која је сада постала престоница совјетске државе. Совјет народних комесара и Централни комитет као и Лењин сместили су се у Кремљу.

У данима грађанског рата Лењин посебну пажњу поклања изградњи Црвене армије и учествује у доношењу свих важнијих одлука које су се односиле на одлучујуће битке.

Исто тако поклања пуну пажњу учвршћења савеза са сељаштвом, што је био услов за победу, разрађује мере за претварање земље у ратни логор под паролом „Све за фронт — све за победу“.

7