Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА FILATELISTA

ČASOPIS SAVEZA FILATELISTA SRBIJE

JULI 1970 •

НИЈЕ ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА МАРАКА „ДАН МЛАДОСТИ"

У часопјсу ФИЛАТЕЛИСТА број 130 објавили смо да ће се у Београду одржати изложба марака поводом Дана младости, као тематска изложба, која обухвата збирке везане за живот и рад Маршала Тита, разне омладинске акције и манифестације и младост уопште. Иако се са свим припремама почело на време, ова изложба ипак није одржана и морала се отказати. Није нам намера да преносимо кривицу са организатора на чланство, али ипак морамо нагласити да је одзив излагача био тако минималан да се изложба морала отказати. Истини за вољу један део филателиста понудио је своје збирке, које су углавном више пута излагане и у овом часу нису одговарале тематици изложбе.

Чињеница је да ми у нашој организацији у целини, а посебно у Београду имамо више чланова омладинаца него редовних чланова и ова изложба углавном је имала за циљ да младима пружи шансу, да се и они експонирају као активни излагачи марака. Иако смо код планирања изложбе у првом реду на њих рачунали, морали смо на крају признати да су млади филателисти показали незаинтересованост за овакав начин њихове активности, што у сваком случају мора послужити као једно искуство нашим друштвима за будући рад са омладином. Ово тим пре што се овде није ишло на класичне експонате, није се инсистирало да они садрже једну континуирану целину теме, па самим тим такви експонати нису захтевали ни много средстава нити пак много времена да се припреме.

Организатори изложбе располажу са делом експоната који се веома брзо могу преуредити и припремити за сваку тематску изложбу и ми смо то без сумње могли учинити и