Filatelista

12 рАУМ А е:

SAVEZ FILATELISTA SRBIJE Beograd, Sremska br. 6/IV Telefon br. 628-431 Žiro račun kod narodne banke FILATELISTA — 608-8-166-10. Predsednik Saveza Davor Sokolić

Subotica grad u severnom delu Bačke nedaleko od jugoslovensko-mađarske granice, kao naselje javlja se u 14 veku i razvija se kao sedište novo koloniziranog poljoprivrednog područja. U narodu se često govori da je ime ovog grada nastalo po nazivu hrišćanske sekte subotani (Scbatnici) ma da je poznato da se ova verska sekta u Vojvodini pojavila tek krajem 19 veka. Do nedavno Subotnca se smatrala najvećim selom, jer je obuhvatala velike komplekse seoskoc područja. Danas је to moderni industrijski reon sa ekonomskim fakultetom i nizom viših tehničkih škola, muzejom, arhivom, bibliotekom i pozorištem osnovanim 1854 godine.

Filatelija je u Subotici razvijena Još od prvih dana kada se u svetu počelo ozbiljnije raditi na sakupljanju filatelističkog materijala. Društvo filatelista u ovom gradu broji danas preko 200 redovnih članova. Nekoliko aktivista iz Subotice godinama su članovi Upravnog odbora Saveza filatelista Srbije i Vojvodine.

Na prednjoj strani je slika jednog detalja Subotice.

Informacije o društvu i članovima u Subotici možete dobiti od VUŠKOVIĆ LJUDEVITA »Jugobanka«.

Главни уредник Душан Главоњић

ŠTAMPARIJA: »SAVA MIHIĆ« Zemum, ul. Maršala Tita br 46—48 tel. br. 607-176.