Filatelista

Ако општински орган унутрашњих послова нађе да правила нису у складу са законом, упозориће на то подносиоце захтева и одре диће им рок у којем су дужни да ускладе правила са законом. Тај рок не може бити краћи од 15 дана, нити дужи од 3 месеца.

__ Ако општински орган унутрашњих послова нађе да удружење није основано у складу са законом, и ако подносиоци захтева нису у року из става 2 овог члана поступили по његовим примедбама, донеће решење о одбијању захтева за упис у регистар.

Члан 13. Забраниће се рад удружења ако је његова активност усмерена:

1. на подривање, или рушење уставом утврђеног социјалистиче ког демократског уређења, или на другу промену друштвено-политичког или економског уређења Југославије на противуставан начин; 2. на разбијање братства и јединства, или равноправности народа или народности Југославије, или распиривање националне, расне и верске мржње или нетрпељивости;

3. против независности и територијалне целокупности Југославије, или се том активношћу угрожава мир и равноправна међународна сарадња;

4. на вршење кривичних дела или се том активношћу подстиче на вршење таквих дела.

Члан 14.

Удружењу чијом се активношћу ремети јавни ред и мир или вређа јавни морал забраниће се вршење такве дужности.

Активност удружења забраниће се и кад оно ту активност остварује радом члана свог органа против кога је изречена мера забране јавног иступања.

Мдружењу које и поред забране из става 1 или 2 овог члана настави са вршењем такве активности, или ако то посебни разлози безбедности налажу, забраниће се рад.

Члан 15.

У случају престанка рада удружења, лице које је заступало удружење дужно је да у року од 15 дана извести о томе општински орган унутрашњих послова ради брисања удружења из регистра.

Брисање удружења из регистра извршиће се и када општински орган унутрашњих послова утврди да је удружење престало са раДОМ. Члан 16.

Решење по одредбама чл. 13 до 15. овог закона доноси општински орган унутрашњих послова.

Жалба на решење из става 1. овог члана не задржава извршење решења.

Члан 17.

Надзор над законитости рада удружења врши општински орган унутрашњих послова код којег је удружење регистровано.

17