Filatelista

DOKTOR NIKOLA KOPERNIK

• Copernicus U februaru ove godine nai vršava se 500 godina od rođe-

1478 - 1978 nja, a u maju 430 godina od

smrti poljskog naučnika NIKOLE KOPERNIKA. Mnoge poštanske uprave su najavile da će u čast velikog asironoma izdati jednu ili više maraka i pridružiti se OVOJ OPDštoj proslavi u svetu. Fi latelisti koji sabiraju marke na temu pod opštim nazivom »Kosmos« i ovoga puta će imati prilike da obogate svoje zbirke novim primercima. Prema do sada objavljenom planu pojedinih pošta, može se računati da će u najviše slučajeva biti po jedna marka, što samim tim olakšava filatelistima da bez većih novčanih izdataka dođu do više različitih maraka.

Nikola Kopernik je studirao na univerzitetu u Krakovu a zatim u Bolonji kanonsko pravo, ali je najviše pažnje posvećivao astronomiji. Posle kraćeg službovanja kao kanonik u katedrali natsavio je studije na medicinskom fakultetu, a uporedo postaje doktor kanonskog prava. od 1505 godine doktor Kopernik živi i radi u Poljskoj. Najviše vremena proveo je u svojoj opservatoriji u FROMBORKU. On je svojim delom uradio temelje moderne astronomije i stvorio uslove za formulaciju zakonitosti, koja upravlja gibanjima nebeskih tela. Njegovi dokazi da je sunce a ne zemlja u središtu planeta imali su svoje sledbenike i natsavljače ali i protivnike i mučenike. Crkva je 1616 zabranila sva dela koja su za osnovu imala Kopernikovu teoriju. Zabrana je skinuta 1757 s Kopernikovih a tek 1835 sa ostalih dela.

PROGRAM IZDANJA PRIGODNIH MARAKA AUSTRIJE U 1973. GODINI

Skoro je nemoguće naći bilo kakav kritički napis o emisionoj politici neke poštanske Uprave a da se kao primer niskih nominala i velikih tiraž ne pomene Austrija. Da bi našim čitaocima a u prvom redu ljubiteljima austriskih maraka pružili mogućnost da sami izvrše upoređenje sa našim ili nekim drugim poštanskim izdanjima za. Ovu 50dinu, kliširali smo ceo program januar — decembar 1973, koji smo na samom početku godine dobili od Poštanske uprave Austrije.

„Kao što se vidi na prospektima štampaće se ukupno 18 maraka u nominali od 47,9; šilinga, što iznosi oko 37 naših dinara, za razliku pak od našeg najavljenog programa sa nominalom 4 do 5 puta većom.

20