Filatelista

Iz novije istorije možemo zabeležiti meksičku i brazilsku marku sa slikom predsednika Tita, kao i seriju Ghane u čast Beogradske konferencije, i na kraju dva podatka iz kulturne istorije: 1959. godine ČSSR je izdala marku sa slikom Nikole Tesle, a 1971. godine Rumunija istu sliku Katarine Ivanović, koja se nalazi i u seriji Portreti.

Imena jugoslovenskih gradova

Najveći broj primera za ovu grupu imamo iz vazdušne pošte. Pre svega tri celine. Sovjetske avionske celine od 6. k. i 16 k. iz 1963. godine imaju dekor zemaljsku kuglu sa morbitalno označenim imenima gradova, sa kojima imaju avionsku vezu. U ovoj grupi nalizalimo i na ime Beograda. Slično rešenje su dali u poljskoj, kada su na prigodnoj karti 35. godišnjice avijacije dali shematsku kartu sa gradovima sa kojima LOT ima avionsku vezu, i tu vidimo Beograd.

U ovu grupu daloze svi prigodni žigovi prvih letova, za koju vrlo dobru orijentaciju nam daje Milan K. Ivanović u svojim člancima, koji su objavljeni u Filatelisti.

Od ostalih gradova ime Sente se nalazi na prigodnom žigu u Hodmezovasarhely-u i Szentes-u (Mađarska), Timisoare (Rumunija) i Krakow-a (Poljska), koji su upotrebljeni povodom zajedničkih filatelističkih izložbi. Na ime Zagreba i Ljubljane sam naišao na prigodnom žigu izložbe Savariafila 70 u Szombathely-u (Mađarska).

Jugoslovenski gradovi, pejsaži

U ovu grupu dolaze neke marke, o kojima smo već govorili kod državnih amblema i istorijata. Ovome trebamo dodati samo neke dopune. Bugarske marke iz prvog svetskog rata sadrže uglavnom pejsaže i gradove, isto Nemačke marke iz drugog svetskog rata. Pomenuta Mađarska marka za Dunavsku konferenciju pored zastave ima sliku ruševina Golupca na Dunavu. Rumunija je pored zajedničkih izdanja, izdala i zasebnu marku sa slikom Đerdapa povodom puštanja u rad hidroelektrane. Slika Đerdapskih klisura se nalazi i na jednoj mađarskoj marci iz 1940. godine.

Sport Pored već pomenutih sportskih maraka trebamo zabeležiti Poljsku seriju i jednu Čehoslovačku marku koje su izdate povodom Prven-

stva Europe u atletici, koja je održana 1962. Najzad marka Relly Monte Carlo, koja na geograskoj karti označuje i Beograd.

ERDELJI Ištvan

ПРИГОДНЕ ПОШТАНСКЕ МАРКЕ „ФЛОРА Х"

Поводом Дана младости Заједница југословенских ПТТ издаје серију пригодних поштанских марака од шест вредности под називом „Флора Х". На овим маркама представљени су мотиви лековитог биља са подручја Југославије, и то;

0,80 дин. — ВУЧЈА ЈАБУЧИЦА (Ампстојосћа хетан о) тираж: 2,000.000 комада

2,00 дин. — ГЛАВОЧ (Естпорз гиго) тираж: 1,500.000 комада 3,00 дин. — МАСЛИНА (Ојеа ецгореа) тираж: 1,300.000 комада 4,00 дин. — МЛАБА (Согуданз сауа) тираж: – 650.000 комада 5,00 дин. — БЕЛА ИМЕЛА (Маасит абшт) тираж: 600.000 комада

6,00 дин. — ЦРНИ ГАЕВЗ (5утрћуштш о стаје) тираж: 150.000 комада

14