Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА FILATELISTA

ČASOPIS SAVEZA FILATELISTA SRBIJE

SEPTEMBAR 1973.

ЗАШТО ЈЕ ОДЛОЖЕНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА САВЕЗА2

Наши чланови стално постављају питања зашто је одложена годишња скупштина Савеза филателиста Србије и када ће она бити одржана. Сигурно је да су оваква питања сасвим на свом месту и да су у праву чланови који их постављају па ћемо покушати да на њих бар делимично одговоримо. Редовна годишња скупштина Савеза требало је да буде одржана у току марта ове године. Међутим, имајући у виду да су наступиле извесне промене у организацији, животу и раду друштвених организација и удружења, Управни одбор је сматрао да треба припремити низ докумената за скупштину, содидно о њима продускутовати и са њима ићи на скуптину ради усвајања. У том случају време је било ограничено и практично је било немогуће све то припремити па је Управни одбор одлучио да се скуљштина одложи до октобра 1973. године. Пошто се ради о документима који су од интереса углавном за наша друштва ево неких напомена о њиховој садржини:

Законом о удружењу грабана СР Србије, о коме смо раније писали и у целини објавили предвиђено је да сва друштва морају бити уписана у регистар грађана. Једино таква друштва ће моћи да учествују у раду скупштине и да се у будуће третирају као саставни део Савеза филателиста Србије. У том случају одлагање скупштине о је њима на руку да им помогне да ове послове што успешније обаве.

Уставне промене у нашој земљи неминовно се морају применити и у нашој организацији. У том случају треба донети друштвени споразум у коме ће се тачно прецизирати улога и задаци Управног одбора односно канцеларије Савеза. Упроштено речено то се мора поставити тако да се у договору тачно прецизира које и какве послове Савез обавља за рачун друштва, колико му зато треба платити, рачунајући при томе да нису у истом положају друштва ван Београда и ова у Београду. Овде је Савез у неку руку сервис београдских друштава, за које подиже марке, обавља разне трансакције око уплата и исплата и сигурно је да ова друштва морају више плаћати од рецимо друштва у Лесковцу, које ове послове обавља само.

На бази статута односно правила наших друштава по закону треба и за Савез филателиста Србије припремити Правилник који би адекватније одразио његове циљеве и задатке. Са друге стране сада се врше припреме за састанак представника републичких филателистичких савеза ради договора о стварању једне југословенске фила-