Filatelista

П. Никитовић

КАТАЛОГ БИРОА ЗА 1976.

Биро за поштанске марке ЗЈИТТ пустио је у продају и ове, као и ранијих година, Каталог поштанских марака југословенских земаља. Међутим, постоје неке уочљиве разлике између ранијих каталога и овогодишњег.

Пре свега, овотодишњи каталог дат је у две књиге. У првој су обухваћена издања на територији Југославије и издања одређених органа у иностранству (Крф, Бордо, Лондон) до 1944. године, а у другој привремена и редовна издања социјалистичке Југославије и издања за Трст, Пулу, Ријеку и Зону Б.

Чини се да неких озбиљнијих разлога за овакву поделу Каталога није било. Могући разлог да је претежан број скупљача марака оријентисан на марке социјалистичке Југославије не би се могао прихватити као убедљив.

Несумњиво је да је овогодишње издање нешто информативније од ранијих па ће, према томе, и бити од веће помоћи филателаистима. Ова констатација посебно вреди за обраду марака Србије п делимично Барање.

Техничком страном Катлога, узето у целини, може бити з2довољан сваки филателиста. И штампа и опрема и јасноћа слика марака, све заједно представља корак напред у односу на ранија издања. Што се ту и тамо појављује понека грешка, то не умањује вредност ове стране Каталога.

Концепцијској страни Каталога, осим кад је реч о нумерацији редовних издања, не би се могло замерити. Међутим, разбијање нумерације у дзе књиге није срећно решење.

Свесни смо да ово није специјални каталог и да у њему не могу бити дати ни приближно сви „специјалитети". Алп у сваком случају није његова добра страна што није учињен корак, ма и мали, даље од претходних издања. То тим пре што у наше време ова врста марака је посебно тражена. У том погледу и озо издање је с јако малим изузецима пресликавање ранијих издања. Изразит пример за то је запостављање окупацијских издања Србаје и Црне Горе.

Што се тиче цена, издавач је у Уводу изрекао гомитерије на основу којих су оне утврђиване, а то су: , ... на оснозу понуде и потражње у филателистчким продавницама Бироа и поздузећа ПТТ саобраћаја, као и на филателистичком тржишту у земљи и иностранству". Овим критеријума не може се, свакако, ништа озбиљније приговорити. Да ли је баш код сваке ставке тачно утврђена понуда п потражња, показаће време и пракса. Али, не можемо се отети утиску да горњи критерији нису примењивани кроз цео Каталог и да је за одређена подручја више вредео аутоматизам.

Навешћу два примера. Цене Барање п Фиуме и у прошлогодтшњем каталогу биле су повисоке, а у овогодишњем су позећане за 15—30%. Ово је сигурно најмање диктирало филателистичко тржиште. Добро је што су за услужно жигосане марке Србије и Црне Горе дате ниже цене од неупотребљених, но филателистима би свакако више користило да су напоредо дате и цене исправно употребљених марака.

Цена [Г дела категлога је 35—— а П дела 30— динара.