Filatelista

југословенске нове марке

Поводом 120тодишњице рођења нашег истакнутог научника и про== налазача Николе Тесле, Заједница југословенских ПТТ пустиће · 10. јула у продају једну пригодну марку од 5,00 динара, у тиражу од 900.000 примерака.

Тесла се родио 10. јула 1856. у Смиљану код Госпића, матурирао ~! у Каловцу, студирао електротех|| нику у Грацу и умро 7. јануара '' 1943. у Њујорку. За време живота Тесла је својим проналасцима по| ставио основе модерне електротехнике, а у току [ светског рата истакао се и својим патриотизмом. Мотив марке представља споменик Николи Тесли, који се налази пред Електротехничким факултетом у Београду, на фону Нијагариних водопада, где ће, у оквиру прославе 120тодишњице роБења, копија овог споменика бити постављена од стране америчких власти.

Техником двобојне гравуре, у табачићима од девет примерака, марке је штамапао Завод за израду новчаница у Београду.

Истога дана биће пуштен у продају и један пригодни коверат првог дана по цени од 2,50 динара.

Стогодишњица ослободилачких ратова Црне Горе

Када је у лето 1875. године у Херцеговини избио устанак, Црна Гора је, и поред притиска великих сила, одлучила да по могне устанике, што је довело до рата са Турском. Јуна месеца 1976. потписан је уговор између Србије и Црне Горе о савезништву против Турске, а јула су отпочела непријатељства. За почетак рата Турска је мобилисала 43.000 војника, док је црногорска нарол: на војска бројала само 17.000 људи. У току рата 1976—78. било је више битака, међу којима је најзначајнија била битка на Вучјем Долу и Фундини, где су Црногорци извојевали значајне победе. Одлукама Берлинског конгреса Црној Гори је коначно призната независност, као и значајна територијална проширења. Ослобођени су Никшић, Спуж, Подгорица, Жабљак, Бар и Плав и Гусиње. Плав и Гусиње су 1880. године враћени Турској која је у замену уступила област Улцињског поља.

Поводом ове значајне стогодишњице, ЗЈПТТ емитовала је 16. јуна једну пригодну марку од 1,20 динара у тиражу од милион комада.

6