Filatelista

VESTI IZ ZEMLJE I SVETA

Savez filatelista Srbije u zajednici sa Biroom za poštanske marke i izdavačku delatnost izabrao je iz svoje sredine odbor za organizaciju izložbe »Balkanfila 6« koji sačinjavaju:

Glavonjić Dušan, pred. Saveza filatelista Srbije

Mišić Dragoljub, pomoćnik direktora Biroa

Nikitović Petrašin — Savez filatelista Novaković dr Branislav — Savez filatelista Reljin Jovan, sekretar Saveza Srbije

Maćešić Nikola, blagajnik SFS

Generalović Mila — Biro za poštanske marke

Milenković Andrija — Biro za poštanske marke

Despotović Drasan — Biro za poštanske marke

Mitrović Branislav — Savez filatelista

Georgijević Dragomir — Savez filatelista Tubinović Dejan — Savcz filatclista

Marisavljević dr Jovan — Savez filatelista Vemer ing. Mirko — Savez filatelista

Ačanski Petar — Savez filatelista

Peševski Stevica — Biro za poštanske marke

Aleksandrić Milan — Biro za poštan-

ske marke

Veličković dr Jovan — Savez filatelista Sokolović Vitomir — Savez filatelista

Sokolić Davor — Savez filatelista

Vujošević ing. Vladimir — Savez filatclista Vaci Imre — Savcz filatelista

Ljubičić Nikola — Kolja — Savez filatelista Begović Vojislav — Savez filatelista

Petrović Dimitrije — Savcz filatelista

Prilikom formiranja pojedinih komisija ı radnih grupa odbor će biti popunjen sa još nckoliko članova, posebno omladine i studenata.

Hrvatski filatclistički savez organizuje 9. maja 1977. Godine u Karlovcima veliku filatelističku omladinsku manilestaciju pod nazivom »Karlovačka akcija« sa izložbom, predavanjima ı simpozijumom za omladinu te

14

poziva sve Filatelističke saveze i pojedince da svojim učešćem pomognu ovu zbilja korisnu akciju.

Uskoro treba da izađe iz štampe brošura »Omladinski filatelistički udžbenik« u izdanju Filatelističkog saveza BiH. Za ovakvom publikacijom davno se oseća potreba te i ako skromna po obimu umnogome će pomoći našim mladim filatelistima.

Po izveštaju voditelja poslova Komisije ispitivača maraka, Izvršni odbor UFS Jugoslavije na sednici 12. II 1977. doneo je zaključak da se daljnje akcije oko upisivanja ispitivača maraka u registar, odlože dok Savez filatelista Srbije i Savez filatelista Vojvodine ne dostave predloge koji su u potpunosti saglasni sa Pravilnikom (Pravilnik smo objavili u časopisu »Filatelista« broj 165).

Putnička agencija »Yugoturs« organizuje posetu Velikoj, međunarodnoj izložbi AMPHILEX 77, Amsterdam od 25. do 30. V 1977. Polazak avionom iz Beograda 25. maja u 11 čas. povratak 30. maja u 16,50 časova. Cena celokupnog aranžmana je 4.200.— dinara. Rok prijave 5. V 1977. Ostale informacije: »Yugoturs«, Beograd, Vasina 16—18, tel. 631-122.

Početkom marta stigla je vest iz Sarajeva da je iznenada u 52. godini života preminuo dr Božidar — Božo Pokrajčić, poznati sarajevski filatelista ı numizmatičar, urednik časopisa »Numizmatičar«. Kao filatelista istakao se još 1950. godine prilikom organizovanja prve filatelističke izložbe sarajevskih filatelista. Sa visokim osećajem za likovne umetnosti, on je izradio niz adejnih rešenja i crteža prigzodnih koverata i prigodnih žigova Sarajeva u periodu pune dve decenije. Kao lekar ,stakao se radovima na preventivnoj medicini ı zdravstvenom ргоsvećivanju. Slava dr Božidaru — Boži Pokrajčiću!

Iz Beča je stigla vest da je preminuo poznati bečki filatelista Franc Ze (Franz See). Pokojni Ze je važio za izuzetno dobrog poznavaoca parobrodske pošte na Dunavu, kao ı istaknutog eksperta za marke ı filatelistička dokumenta Busarske. Njegovu studiju o bugarskim markama 1 filatelističkim ı poštanskim dokumentima Bugarske štampao Je u celini beogradski časopis »fFilatelistas џи зоФш5 та ха