Filatelista

Ма розгата: Кап-топоро1 оа 28. februara do 5. aprila i Kan-glavna od 6. aprila do 27. maja ove godine biće u upotrebi prigodni propagandni роštanski mašinski žigovi (tzv. »flamovi«) u čast Međunarodnogs festivala filma, koji će se održati u Kanu od 12. do 27. maja 1977. godine.

Novogodišnja čestitka sa Kube. Kubansko preduzeće za promet markama »Ekofil« iz Havane uz džepni kalendar izradilo je i ukusne novogodišnje čestitke sa originalnom reprodukcijom prigodne marke u zlatotisku od 13 centavosa posvećene zlatnom imenu kubanske atletike Albertu Huantoreni. Na marci je prikazan »Čovek sa druge planete«, kako su novinari krstili Huantorenu u trenutku njegovog роzdrava oduševljenja posle uspeha na Olimpijskim igrama u Montrealu. Ispod marke sa likom sportiste sveta

1976. godine prikazane su konture montrealskos olimpijskog „stadiona, gde je on doživeo trijumf.

Male zemlje i područja izborom

teme su vezani za opšte događaje ili za velike međunarodne jubileje i proslave, Jer u nacionalnim razmerama imaju znatno manje širine od velikih zemalja i područja. Po pravilu, manja područja, obično u tim prilikama se pojavljuju sa više maraka i prigodnih blokova i malih tabačića. U više slučajeva tema prigodnih izdanja se menja, a motivi ostaju. Navešćemo dva sledeća primera iz Okeanije. Poseta engleske kraljice Elizabete IL Olimpijskim igrama u Montrealu i Kanadi, inspirisala je Poštansku administraciju ostrva Ajtutakija (u sastavu Kukovog arhipelaga) da pusti u tečai 30. jula 1976. godine provizorno izdanje posvećeno ovoj poseti. U stvari prigodna serija maraka u čast Olimpijskih igara — Montreal 76, koju čine četiri vrednosti u centima (15, 35, 60 i 70) preštampana je pretiskom koji obeležava ovu posetu. Sakupljači tematike Olimpijade ovim provizorijem unose još jednu secriju u SsVoOju motivsku zbirku. Isto tako je dopunjena i tematika Dvestogodišnjice Sjedinje-

16

nih Država Amerike. Prethodno izdanje u čast ovog jubileja koje je emitovala Poštanska administracija Kukovih Ostrva (Rarotonga) preštampano je 6. jula 1976. godine u prigodno provizorno izdanje u čast posete proslavi SAD kraljice Elizabete II. U stvari prigodno izdanje ovog područja u čast 200-sodišnjice SAD dobilo је prigodni pretisak posvećen kraljičinoj poseti. Izdanje čini serija od dve vrednosti u dolarima (1 i 2) vezane Ppriveskom i prigodni blok od 3 dolara. Ovo izdanje je polivalentno sa motivima, jer se na idejnim rešenjima nalaze razni motivi: »Brodovi« (brod »Rezolušn«) »Znameniti ljudi« (Kapetan Kuk i Bendžamin Franklin) i »JuБЏејк – (200-гофпјса SAD). Pored svega toga i tema je 200-godišnjica SAD-a. Sve ove marke su lepe i privlačne za sakupljače, ali ne sme se zaboraviti i finansijska moć sakupljača, jer iz ovoga elementa izhodi dobrim delom i sabiračko strpljenje.

Dr B. N.

Povodom #25-godišnjice Poštanske uprave UN, izdata je brošura — katalog maraka UN. Ova bogato opremljena brošura svakako će obradovati naše sakupljače na temu UN, u brošuri je na 60 stranica vrlo pregledno obrađeno, posebno razdoblje od 1952—55. godine, takozvana »klasika UN«, kao i sva ostala izdanja uključujući i švajcarska izdanja, sa svim istorijskim ı tehničkim detaljima kao i važnim događajima iz 25-godišnje istorije Poštanske uprave UN.

Poslednjih godina sve je češći slučaj da pojedine zemlje ustupaju pravo izdavanja maraka većim trgovačkim firmama, a koji naravno vodeći računa samo o svojim komercijalnim interesima, štampaju marke na sve moguće teme, u blokovima, zupčanim, nezupčanim, tabačićima itd. Tako je naprimer Burundi izdalo seriju od 48 maraka na temu »divlje Životinje« štampanih u šlajfnama, a svaka šlajfna sačinjava celinu, što dokazuje da marke i nisu rađene za praktičnu Ppoštansku upotrebu već isključivo kao filatelistički šund za sticanje lake zarade izdavača.