Filatelista

Zbog teme, pre svega, zatim zbog mesta gde će biti otvorena i organizator4, čitav poduhvat mora imati potrebnu meru kao filatelistička manifestacija;

Tako izložba nema takmičarski karakter, dodeljivaće se plakete kao priznanje za učešće (eksponatima, ili zbog druge vrste doprinosa).

4. S tim u vezi treba uskladiti pozivanje stranih učesnika i propagiranje i u inostranstvu, jer će izložba biti otvorena i za učešće stramih eksponata ma ovu temu.

Ovaj deo izložbe treba upotpuniti i obogatiti izdanjima povodom aktivnosti Predsednika na bilateralnom planu, a takođe ı povodom međunarodnih, muhltilateralnih, posebno nesvrstanih skupova i sl. sastanaka (KEBS, Berlinska konferencija i sl... Kontakte sa stranim učenicima će obaviti ZJPTT (informisati, uputiti pozive za učešće, ali bez preuzimanja obaveza materijalne naknade), kao i filatelisti preko ЏЕ5Ј.

5. Proširiti sadržaj izložbe time što će se, pored marke sa likom Predsednika, izložiti i serije maraka koje je izdala ZJPTT kao obeležje aktivnosti Predsednika (partijski kongresi, godišnjice NOB-a — Užička Republika, Bitka na Neretvi, konferencija nesvrstanih i sl.);

Učiniti maksimalan napor da se i lična filatelistička aktivnost Predsednika prikaže na izložbi.

U ovom okviru izložiti i izdanja sa origmalnim potpisom Predsednika.

6. Razmotriti sve aktivnosti i poslove koji se mogu povezano i povodom ove, po mnogo čemu izuzetne teme, odnosno izložbe, obaviti, kao:

— Prikupiti, srediti, izložiti sve što je publikovano na temu Tito u filateliji

— izložba je veoma dobar povod da se filatelisti i šira javnost sa fim upozna;

— Evidentirati sve što je na ovu temu izdato — u zem"bi i inostranstvu, sre-

diti po pojedinim vidovima filatelije (pod ovim se podrazumevaju sva izdanja: zvanična, nezvanična 1 sl.).

7. Izložbu će pratiti izdanja, pre svega reprezentativna publikacija — katalog izložbe. . . | ZJPTT će — uprkos činjenici da je usvojen plan izdanja maraka za 1979.

godinu — razmotriti mogućnost da se izda marka, odnosno pretisak, ili marka sa specijalnim priveskom, na kome bi bio naziv izložbe, i sl.

Muzej »25. maj«, mastavljajući aktivnost sa prve izložbe, izdao bi, takođe, prigodni koverat, maksimum kartu, žig;

U katalogu evidentiraće se sve što je izdato ma temu »Tito u filateliji.«

8. Pošto će se izložba postaviti tematski, obradiće se posebne teme kao svojevrsne celine, na pr. »Dan mladosti — 25. maj«, »Tito — Partija«, »Tito — samoupravljanje«, »Tito — mesvrstanost« itd., što će omogućiti da se najbolje izloži materijal i izbegne ponavljanje.

U vezi sa načinom organizacije i prezentacije otvorene su meke varijamfe, kao:

— Izložba bi se mogla podeliti po danima (OUN, nesvrstanost, samouprav-

lijamje, Dan mladosti);

— Prezentiranje prema pojedinim filatelističkim aspektima (marke, koverti,

žigovi, i Sl.).

9. Izložba će ostvariti svoju fumkciju ukoliko se ma određeni način uključe

sredstva Javnog informisamja, radio i TV, a posebno filatelistička glasila tj. časopisi kod nas i u svetu. S tim u vezi, već u sledećem broju »fFilatelista«, časopisu Saveza filatelista Srbije, pojaviće se članak u kome će se objaviti zaključci sa ovog sastanka. U saradnji sa ZJPTT i Muzejom PTT obezbediti seriju kratkih emisija o filateliji na radiju i TV, afirmišući filateliju među omladinom i pripremajući najširu javnost u zemlji za ovakvu jednu manifestaciju. . 10. Formira se organizacioni odbor pri Muzeju »25. maj« zadužen za pripremu izložbe i za ostala pitanja, na čelu sa direktorom Muzeja Ljubicom Stanimirović. U Odbor ulaze predstavnici ZJPTT, Udruženja filatelističkih saveza Jugoslavije i ugledni pojedinci filatelisti.

Određeno je da odbor sačinjavaju: Ljubica Stanimirović (predsednik), Dušan Glavonjić, Nenad Kilibarda, Olga Kovačević, Nikola Kolja Ljubičić, prim. dr Brana Novaković, Jordan Peševski, Jovan Reljin i Milutin Simić.

Drugovi koji su učestvovali na konsultativnom sastanku ostaće u kontaktu sa Organizacionim odborom i pomagaće kada se ukaže potreba. Kasnije će se formirati i počasni odbor izložbe.

| „Organizacioni odbor formiraće komisije i radne grupe (stručne konsultante), koji će raditi na pripremama, kao i ma propagandi ideja i ciljeva izložbe i celokupne manifestacije.