Filatelista

филателиста FILATELISTA ГОДИНА

ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ XXX BPOJ 183

Септембар - Октобар 79. Ф' Зергешђаг _ ОКођаг 79.

30 ГОДИНА НАШЕГ ЧАСОПИСА

Јован Рељин

Ове јесени, тачније септембра месеца, навршило се пуних 30 година редовног излажења часописа „Филателиста", како је и у Статуту СФ Србије назван, стручног и информативног гласила Савеза филателиста Србије.

Дотовором на седници Извршног одбора СФ Србије, скромна свечаност тим поводом одржаће се у суботу 22. децембра у 10 часова, у просторијама Савеза филателиста Србије. Тим поводом, Савез филателиста Србије ће издати пригодан коверат са одговарајућим пригодним жигом, а организоваће се и симболична самостална филателистичка изложба доајена међу сарадницима и уредницима овог часописа, прим. др Бранислава Новаковић. На тај начин, филателисти СР Србије одаће и највише специфично признање др Новаковићу за дугогодишње прегалаштво од посебног значаја за развој часописа.

Једном броју заслужних људи и установа, за одговарајући допринос у уређивању и издавању часописа у протеклом периоду, Савез филателиста ће одати и адекватно признање.

Истовремено са обележавањем овог значајног јубилеја, мора се констатовати да је „Филателиста' издржао бројна искушења и проблеме, како у 06ласти џуређивачке политике, уређивачких кадрова и сарадника, тако и она финансијске природе, да је био и читан и популаран, али и нападан и занемариван. Међутим, циљ свих руководстава СФ Србије и бројних уређивачких одбора часописа, био је сталан и исти у протеклом периоду — часопис мора излазити, трпети кризе, успоне и падове — све у циљу сталног јачања његове функције у скупљању филателиста, организовања филателистичких друштвених активности, боље њихове информисаности и развијања стручног и истраживачког рада у филателији. Велики број признања која је у протеклих 30 година примао и о чему ће се у наредном, јубиларном 184. броју више писати, потврђују да напори његових посленика добијају заслужену друштвену верификацију и да нису били и неће бити узалудни.

Ова јубиларна годишњица, истовремено је и преломна тачка његовог развоја и тренутак улажења у, како се данас међу филателистима, радницима Бироа за марке ЗЈПТТ и све бројнијим читаоцима оцењује, најзрелији период. Овај јубилеј је изузетно снажан подстицај Издавачком савету, Уређивачком одбору, бројнијим сарадницима и читаоцима, да се заједничким радом и напорима те оцене и очекивања и остварују.