Filatelista

GOLUB MIRA BEZ GRANČICE

Kod prigodnog izdanja KEBS II registrujemo niz promena kod prve vrednosti (K. broj 1580) do kojih je po našem mišljenju došlo u procesu štampanja a prisutne su na jednom ograničenom delu tiraža.

Peta marka: Grančica u kljunu goluba sa četiri umesto sedam lista.

Šesta marka: Golub bez grančice, jedan list „u vazduhu”.

Osma marka: Grančica u kljunu goluba sa četiri lista.

Deveta marka: Tri lista ,u vazduhu”.

Opisane promene su lako uočljive s obzirom na belo-plavi kontrast kod ove marke.

TEŠKO DO FILATELISTIČKOG PRIBORA

U želji da saznamo šta se sve od filatelističkog pribora može nabaviti u gradu obišli smo filatelističku prodavnicu u Takovskoj ulici i više knjižara koje drže klasere za poštanske marke. Svuda isto. Filatelistličkog pribora higlavnom nema, a i ono što se nudi takvog je kvaliteta da bi jedva moglo zadovoljiti filatelističke početnike.

Već duže vreme oseća se nestašica, pre svega, uvoznog filatelističkog pribora. Iz domaće proizvodnje, kvalitetnih klasera proizvođača „Vjesnik” — Žagreb ima povremeno. U prodavnicama foto materijala može se naći lupa koja istina nije filatelistička ali koja može poslužiti i u filatelističke svrhe. Filatelističkih pinceta nema. Da ne nabrajamo i drugo iz filatelističkog pribora bez čega se ne da zamisliti rad sa markama. Za sada, domaća proizvodnja ne popunjava prazninu koja je nastala smanjenim uvozom. Ovde bi, čini nam se, filatelistička društva i šire, filatelistička organizacija u celini postigla više kada bi organizovano signalizirala svoje potrebe. Ovako filatelistima ostaje i dalje da se „snalaze”, uglavnom na štetu razvoja filatelije u nas.

TIPIČNA GREŠKA?

Kod druge vrednosti prigodnog izdanja „Dunavska konferencija” (10 din. parobrod „Srbija”) deveta marka u tabačiću sadrži karakterističnu promenu. Na tornju zdanja levo od Petrovaradinske tvrđave, jedna kratka crta u karmim boji stvara utisak krsta na tornju. Prema onome što smo videli na filatelističkim sastancima ova greška bi mogla biti prisutna u celom tiražu. Inače, ovo izdvajanje naših maraka, koje se može uvrstiti kao prateće temi „Evropa”, postalo je već poznato po relativno neuspeloj štampi i nizu grešaka u nanošenju boje, u prekinutim ili spojenim linijama slova ispisanog teksta i sl.

JOŠ JEDNA VREDNOST SA POLUSJAJNOM GUMOM

Pored maraka broj 1528 i 1544 redovnog izdanja „Turistički motivi” i marka broj 1529 (4,90 din. plavosiva-Perast) štampana je na papiru sa polusjajnom gumom. Kod ovog štampanja siva boja je nešto izraženija.

GRADAČAC, U OFSET ŠTAMPI

Početkom aprila puštena je u promet još jedna varijanta marke broj 1353. štampanje je izvršeno u tehnici jednobojnog ofseta na običnom papiru sa suvom (tropskom) gumom. Ispod slike marke nema teksta koji se nalazio kod prethodnih štampanja. Boja štampe je znatno svetlija. Šalterski tabak sadrži 100

komada. RAZLIKE KOD DOPISNICE SA VREDNOŠĆU 1,50 Ako smo ovih dana kupovali domaću dopisnicu od 1,50 dinara, i uporedili je

sa istom vrednosnicom koju smo već imali, mogli smo konstatovati određene razlike između ovih komada. Boja poslednjeg štampanja je tamno-zelena.

22