Filatelista

вредносница, које приказују не само развој пошта и телекомуникација, већ и развој земље, самоуправљања и социјализма, нашу историју, људе, културу, политику. итд. Ту је онај контакт културе, уметности, филателије и поштанског саобраћаја, ту је заједничка основа и интерес да сем у овој области учини нови продор и обогати и оплемени још једна људска активност.

Ова изложба врло репрезентативно приказује висок домет развоја југословенске филателије данас и филателисти тиме истовремено исказују не само резултате својих прегнућа, већ и потврду рада наших сликара, уметника креатора наших марака и других филателистичких целина, као и наше ЗЈПТТ, као издавача тог филателистичког материјала. Треба у том смислу, овом приликом, одати признање свим излагачима на овој изложби која је национална и репрезентативна по свом карактеру, а посебно непосредним организаторима Филателистичком друштву „Београд“ и Музеју примењене уметности на одважности да припреме једну овако велику и квалитетну манифестацију поводом ХХЛ заседања Генералне конференције УНЕСКО-а.

Каталог ове изложбе и припремљена пригодна издања, заједно са издањима ЗЈПТТ овим поводом, биће веродостојна филателистичка успомена из Београда ове јесени."

Изложба је била отворена од 23. септембра до 26. октобра и према незваничној информацији, посетило ју је преко 15.000 посетилаца. Приликом отварања изложбе енглеског сребра у другом делу истог Музеја, председник владе Велике Британије, Маргарет Тачер, са занимањем је разгледала и филателистичку изложбу, оценила је високим комплиментима и потписала се на једном броју пригодних коверата и каталога ове изложбе.

Друг Гојко Секуловски отвара изложбу „УЏЕП-ОМЕЗСО 80"

Што се тиче часописа „Филателиста", за сада су пребринуте основне финансијске бриге и поред припрема да их у наредној години предупреде, Савет и Редакциони одбор раде на стварању свих других услова потребних да часопис у наредном периоду излази редовно и благовремено, обогаћен новим рубрикама и прилозима, са резимеом на страном језику итд. Постоје и добри изгледи да се обогати издавачка делатност часописа кроз програмирано издавање пригодних коверата, максимумкарата и коришћење пригодних жигова. Намера је наиме, једне групе млађих сарадника, окупљених око часописа, да квалитетним издањима обележи низ датума и јубилеја у СР Србији, па и шире, чиме би се подстакла ова активност у целој републичкој филателистичкој организацији. Ова значајна делатност већ дуго није присутна у раду СФС. О коначним решењима у тој области очекује сеи најнепосреднија сарадња филателистичких клубова и друштава и самих филателиста, наших читалаца.

2