Filatelista

— Američki pronalazači: blok od četiri marke u počast Nikole Tesle, Edwin H. Armstronga, Philo T. Farnswortha i Charles Steinmetza; — „Fizička spremnost” — marka posvećena važnosti dobrog fizičkog stanja;

— „Civil service” — 100-godišnjica; — Tramvaji; — 500 godina od rođenja Martina Lutera;

— Olimpijada 1984. — četiri bloka sa po četiri marke, dve poštanske karte i jedan aero-

gram.

SAD — ŠVEDSKA 1783—1983

Poštanska uprava SAD izdaje 24. marta 1983. godine marku od 20 centi (van programa}, povodom 200-godišnjice potpisivanja ugovora o prijateljstvu i trgovini između Sjedinjenih država i Švedske.

Istog dana, poštanska uprava Švedske izdaje marku sa istim motivom, nominale 2,70 Kr. i tekstom na švedskom jeziku.

Nacrt za obe marke pripremio је Зуе: dski umetnik Dan Jonsson, a jedan od naj: boljih rezača u svetu, Czeslaw Slania, po: ljak koji sada radi u Švedskoj, uradio je rez.

Crtež prikazuje Bendžamina Franklina u sredini, levo njegov potpis, a sa desne strane veliki grb Švedske i potpis Gustava Philipa Creutza.

Ovaj ugovor bio je prvi pakt SAD sa jednom neutralnom državom. Potpisan je šest meseci pre Pariskog ugovora, znači u Vreme kada su SAD tehnički još bile u ratu i zavisne od Velike Britanije.

Dogovoreno je da tokom izvesnog perioda, švedska marka bude prodavana u SAD i obratno — američka u Švedskoj.

MARKE ZA ZVANIČNU POŠTU

Početkom 1983. godine počinje ispitivanje novog sistema korišćenja maraka, karata i koverata za zvaničnu upotrebu.

Marke će imati nominalu od 1, 4, 13, 17 i 20 centi, kao i 1 i 5 dolara. Prikaz: stilizovani orao i natpis ,;,zvanična pošta SAD—za privatnu upotrebu kazna 300 8",

29