Filatelista

Др Јован Величковић, Београд

ВЕЛИКА ИЗЛОЖБА ИЗБЛИЗА

Недавно одржана југослокепска национална изложба ЈУФИЗ УШ представљала је смотру наших излагача, који ду у такмичарској класи показали своје најбоље излошке. Две од најважнијих дисциплина су ту свакако традиционална филателија и поштанска историја у којима је приказан материјал који се превасходно односи на развој поште и класичну филателију, на територији Југославије.

Предфилателистички период Србије приказан је кроз два излошка, стандардни (излагач МА), који је битно напредовао од прошлог "Јуфиза" и специјализовани (МП), који је обрађивао само ручне записе на писмима из првенствено раног периода предфилателије. Најзначајнији жиг тог периода, БЕОГРАД У ОКВИРУ, приказан је у излошку Поштанског музеја, као и писмо са жигом РЖАНА, док је "ЦРВЕНО КОЛАРЕ" виђено у излошку Србије, који је освојио Велику награду изложбе (ГН). У овом излошку, као и у излошку ВМ приказана су и досад на изложбама необрађивана карантинска писма Србије.

У поменутом излошку Србије (ГН) приказане су неке од највећих реткости Кнежевине: Писмо из Пожеге са две бечке десетке, писмо са хоризонтално половљеном марком Михаила са београдским жигом, из Лајпцига у Ваљево, као и пеке изузетно ретке и допадљиве франкатуре марака кнеза Милана на писмима.

Шо · 2

5 i | А

1813: Писмо из Београда за Земуп са рукописном ћириличном ознаком "Чез Београда" (из Београда), са земунским контумацом на полеђини (М. Петровић: "Руком писане поште, ручне ознаке и специјалне доставе

у Србији до 1866. године". ЈУФИЗ УШ Златна медаља).

4