Filatelista

61

светског рата обично се доносе по две цене за непоништену марку, док је трећа цена резервисана за поништену марку.

Мада на први поглед изгледа невероватно, дешава се да проблем издавачу може да представља која издања уврстити у каталог поштанских марака. Мако неки објекат по свом изгледу потпуно личи на марку, односно малог је формата, зупчан, носи на себи име земље као и номиналу, то још увек не мора да значи да је у питању поштанска марка. Један од најбољих примера за то је провизорно издање за Сенту из 1944. тодине (видети чланак "Сента" у овом броју). Чак и ставови добрих познавалаца филателије могу се разликовати по том питању. Мада ретко, проблем може да представља и у коју врсту марака сврстати одређену серију. У Каталогу марака југословенских земаља као прва серија кнежевине Србије каталогизиране су две марке, које припадају новинским маркама јер су се искључиво употребљавале за франкирање новина, које су стизале из иностранства. Стручњацима који су радили на овом каталогу је та чињеница била потпуно јасна, али је ипак ова серија остала у редовним издањима. Ово је учињено, између осталог, јер су се филателисти већ навикли на старе каталошке бројеве, а пребацивање ове серије у таксене марке довело би до измене ових бројева.

ПОЗНАТИ СВЕТСКИ КАТАЛОЗИ

Михел (Мисћеј)у - оснивач овог каталога је Хуго Михел из Вајрмаха у Немачкој. Вероватно најпопуларнији каталог у Европи а доста га користе и југословенски филателисти.

Ивер (Ууег ег ТеШет-Сћатрјоп) - основан је од стране париске филателистичке фирме Мајсон Теодор Шампион, док сам назив каталог потиче од имена штампача, који нису били филателисти. Најпопуларнији каталог на француском говорном подручју. Код нас је некад био веома популаран али му је данас примат преузео Михел.

Гибонс (Стбоп5) - оснивач је Стенли Гибонс. Он је међу привима почео да користи каталошке бројеве за обележавање марака различитих земаља.

Скот (5сок) - оснивач је Волтер Скот из Њујорка, који се сматра "оцем америчке филателије".

Цумштајн (2латвтејп) са средиштем у Берну у Швајцарској.

"Каталог поштанских марака југословенских земаља" у издању "Југомарке" излази

од 1950. године. (Овај каталог је последњих година знатно смањио обим каталогизације марака.

(Shi