Filatelista

-8

Миодраг Мрђа Девета југословенска филателистичка изложба - ЈУФИЗ 1Х

(извештај комесара Изложбе са седнице Председништва СФЈ)

У периоду од 11. до 17. септембра ове године у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић“ у Београду одржана је Девета југословенска филателистичка изложба.

На овогодишњој смотри југословенске филателије, поред филателиста излагача, кроз различте облике сарадње било је присутно више организација, установа културе и многи појединци, чија је делатност везана за изучавање поштанске историје, креирање, издавање и дистрибуцију поштанских марака и филателију.

Поред бројних излагача из Југославије, на Изложби су учествовали и два излатача из Републике Српске и два излагача Југословена који живе и раде у Швајцарској. Припрема и реализација Изложбе одвијала се у свему према пропозицијама ФИП и у складу са посебно усвојеним Правилником Девете југословенске филателистичке изложбе - ЈУФИ ТХ. Овим Правилником су прецизирани услови, процедуре и неопходне активности за успешно одвијање плана и програма Изложбе.

С обзиром да је у Палмаресу и Извештају председника Организационог одбора презентирана концепција поставке Изложбе, просторно уређење приземља и галерије изложбеног Павиљона, излагачки и пратећи садржаји, организација и финансирање ЈУФИЗ-а [Х, овај извештај ће се у највећој мери задржати на анализи резултата такмичења и додели одговарајућих награда.

У такмичарској класи (Б1-Б4, B6-B9) било је пријављено 55 излагача са 60 изложака. У току припрема, један излагач са две збирке је одустао, а једна збирка (авионске налепнице) није прихваћена за излагање, па је тако коначан број учесника у наведеним подкласама износио 53 са 57 уредно пријављених и прихваћених изложака.

У такмичарској класи постигнути су следећи резултати:

- велика златна медаља 3 - златна медаља 5 - велика позлаћена медаља 15 - позлаћена медаља 10 - велика сребрна медаља ih} - сребрна медаља 5 - посребрена медаља 7 - бронзана медаља 1