Filatelista

п

(наставак са 6 стране) Миомир Арсић, Нови Сад

Поштовани Г-дине Стојановићу,

добио сам Ваше писмо те користим прилику да Вам овим путем одговорим.

Најпре, хвала за опаску да је чланак који сам написао у часопису "Филателиста" број 234/5 занимљив.

Што се тиче Вашег питања и недоумица везане за два писма са жигом "Уоквирени Београд" и истим бројем завођења: бр. 9, покушаћу да Вам дам одговор на основу онога што знам о томе и из онога што претпостављам да би могло бити.

Пошто, као што вероватно п Ви знате, о том периоду рада "Књаж. Србске поште“ а поготову о првом дану рада, нема много писаних докумената па нам остаје само да бавећи се овим хобијем размишљамо о томе и претпостављамо шта је могло да буде.

Ја претпостављам, када је реч о Вашем питању, а пошто је евидентно да постоје два писма заведена под бројем 9 тога дана (25. мај 1840. године) да су у питању могле да буду две ствари:

- Прва претпоставка је да су тога дана писма завођена за сваки правац у одговарајућу књигу, па онда тако исто и на самом писму. Пошто су тога дана писма била слата у три правца (према до сада нађеним и сачуваним писмима): Крагујевац, Ужице и Шабац, онда је теоретски могуће да и три писма имају исти број, наравно у зависности колико их је у одређеном правцу послато. Према овој претпоставци може да постоји и писмо број 9 (за Крагујевац) пошто постоји већ писмо број 15 послато за Крагујевац.

Ова претпоставка би се сасвим потврдила кад би се нашло бар још једно писмо са бројем који до сада већ постоји.

- Друга претпоставка, по мени исто логична као и прва, могла би да буде да је поштар једноставно грешком (пошто је све било у неком почетку) уписао два пута исти број 9. Ова претпоставка је за сада јача, јер два таква писма постоје.

Поштовани госп. Стојановићу, О свим писмима са жигом "уоквирени Београд" До сада се, на жалост, веома ретко и веома мало писало мада их је сачувано десетак. Због тога се о њима веома мало зна. Било би сигурно веома добро да се сва она, поступно, полако прикажу те да се онда о њима нешто више и детаљније каже. Ово поготово сада, када се појавила недоумица око два писам са истим бројем - 9.

Но, о томе би своју реч требали да кажу и неке друге колеге, филателисти, који

можда о томе знају нешто више... Срдачно Вас поздрављам.