Filatelista

14

У Суботу |. Рита

Бђоградљђ, 27. Main. Обгегђ зпани радн посредствомђ Листа овог Читателђима авли се, да е овде у Бћограду пошта устровна, кол сваке недђађ двапутђ, спрћађ Средомђ и Суботомђљ управ у подпе одавде за у внутрепост Сербле полази. Она е смћштена у здаипо Ha Кале - мендану, у комђ се Правителственна мензулана паодн, гди ће се слбдователно одђ данасђ ин сва писма шриматн, ка-

RO званична тако н прнватна.

слика 1: Објава у Новинама Српским од суботе 1. јуна 1540. године.

маја са жигом послато исто тако од ПВД Начелништву у Ужицу, са идентичним рукописом пошиљаоца и поштанског службеника (слика 3). Приватна писма из 1840. године послата са поште Београд до данас нажалост још нису пронађена, и као индиректно из података о наплаћеној поштарини код поште Београд у 1540. године може да се закључи да је таквих писама било 400-500 (Лит. 5).

Велику загонетку за сакупљаче претстављало је увек питање зашто су сва писма са уоквиреним Београдом само од 25. маја, односно зашто нема писама од 26,27 и 28 маја као и зашто се затим користи само жиг без оквира; даље зашто се јављају писма од 25. маја са истим уписним бројем (позната су два писма са уписаним бројем "9"). По мени логични одговори су следећи:

Неколико дана пре 25. маја Правитељство се премешта у Крагујевац и ПВД