Filatelista

Пажљивим испитивањем (са великим повећањем) овог претиска зелене боје и оригиналног претиска у две нијансе црнозелене боје, разлике су уочљиве: претисак је недовољно јасно уочен, "д' у "дин" латиницом је тање са облим завршетком, бројка "5" је са неправилним косим завршетком, састав боје зеленог претиска је такав да цео претисак изгледа благо мутан и разливен, доњи врх бројке "5" је шпицасто повијен, као удица, уместо раван. У кварцној лампи боја светлозеленог претиска није иста код оба фалсификата. Гума под кварцном светлошћу даје код свих тамно зелених претисака (прегледао сам више стотина комада) сасвим другачији одсјај од гуме са претисцима у зеленој боји, што значи да је овај претисак из сасвим другог дела тиража базних марака од 8 динара 1 "американског“ издања код кога постоје ситне разлике у гуми. Фалсификатор из двадесетих година овог века није могао знати како се под кварц лампом рефлектује гума на појединим деловима тиража, па је фалсификовао претисак на погрешним, тада му доступним маркама.

На слици 1 се налази увећан оригинални претисак у тамнозеленој боји, а на сликама 2 и 3 оба типа фалсификата у зеленој боји.

Чињеница које мора бити свестан сваки сакупљач овог подручја је да је свака марка П "американсог" издања са зеленим претиском фалсификат и да у збирци може наћи место само као покушај преваре предратних фалсификатора, без икакве тржишне вредности.

== „ли чести ер ливри ман ено ЧИНЕЛЕ |

ЕУ Да павова њене И ни

|

MM m AB —

i

hdd, A. РЦ У У “=. “M. M“. “n m.

280.

Роч о –. - = = O ~ ~ OZ —–

=

у 5 ка ~ Ања Х ЊР а ~ =

о о о o o TZ ZOZ TZ ~~~:

слика 2 слика 3