Filatelista

| ФИЛАТЕЛИСТА

КП АТЕТЛТА

ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ ОКТОБАР 1999. 240

РЕЧ УРЕДНИКА

Наш часопис, часопис Савеза филателиста Србије, већ пола века излази. То је прилика да се златни јубилеј обележи и прослави, али и да се сведу рачуни протеклог времена, да се анализира тренутна ситуација и да се види којим путем даље.

Старе странице нашег часописа дело су многих ентузијаста и резултат њивог рада, израз вере у нашу филателију, нада у њену будућност, искрена жеља да се стечена знања поделе са другима. Због тога неки од чланака из ранијих бројева поновљени су у овом броју часописа.

"Филателиста" је увек делио судбину са својим читаоцима и пролазио са њима кроз лепе али и тешке тренутке. Упорност да се опстане и очува континуитет излажења красио је "Филателисту ' ових педесет година. Нека тако буде и у будуће.

Припреме за прославу Педесетогодишњице иду по плану. Заказана је пригодна изложба ЈОМАХ ТУ у ПТТ музеју у Београду, чији Каталог доносимо на крају часописа. Приликом отварања Изложбе, 18. октобра, биће одржана и промоција издања "Дан марке" које је овог пута посвећена управо нашем јубилеју, а током изложбе предвиђена је и свечаност.

"Филателиста" се и сам залагао да се у годишњи Програм издавања пригодних марака уврсти једно издање са називом "Дан марке" посвећено управо филателији и филателистима. Успело ликовно решење, на задовољство свих сабирача марака, рад је академског сликара Марине Калезић из Београда. Као мотив су послужили неки од ранијих бројева "Филателисте" укључујући и први број из септембра 1949. године.

Ове године славе се још два јубилеја: 125 година прве црногорске марке и исто толико година Светског поштанског савеза. Два значајна догађаја која морају да буду посебно споменута у овом броју.