Filatelista

12 prim. dr MIRKO C4ARAN

ДОПИСНА КАРТА СРПСКИХ РАТНИКА

Pored ovih dopisnih vojnih karata, postoji više desetina drugih, u vidu najrazličitijih provizornih izdanja uglavnom nepoznatog porekla, sa najčešćim tekstom u napisu "Vojnička karta", a nalaze se ı primerci ilustrovani različitim amblemima vojnog karaktera. Izvestan broj dopisnih karata štampan je s jednostavnim napisom "Carte postale" bez ikakvog bližeg označavanja porekla, ali uredno korišćene i poništene žigovima vojnih pošta i vojnih cenzura.

U ovu skupinu vojnih dopisnih karata Kraljevine Srbije, potrebno bi bilo uključiti ı vojne dopisne karte savezničkih armija koje su upotrebljavane u srpskoj vojsci ı poništene sa žigovima srpskih institucija (sl. 5). Daleko najbrojnije u ovoj grupi su mnogobrojne ı mnogovrsne francuske vojne dopisne karte, ali postoje i druge kao na primer, ruske dopisne karte korišćene od strane Dobrovoljačke divizije koja je za svoje potrebe štampala posebne višebojne dopisne karte.

U izlaganju o vojnim dopisnim kartama uočava se večito prisutno pitanje definicije, katalogizacije ı razvrstavanja svakog takvog objekta. Naime, prema postojećim pravilima nedvosmisleno Je određeno šta se podrazumeva pod pojmom poštanski objekat, koji se zatim unosi ı obrađuje u standardnim katalozima. S obzirom na ıstoijsku činjenicu ponavljanja neregularnih uslova kod nas a možda i odsustva saznanja o postojećim pravilima, stvarnost je učinila da postoji veliki broj vojnih dopisnih karata neregistrovanih u standardnim domaćim i stranim katalozima iako su očigledno te dopisne karte bile u upotrebi ı nose na sebi uobičajene oznake vojno-poštanskog saobraćaja u ratnim uslovima. Ovo sve bi značilo da ih ne treba zaobilaziti i ignorisati, već Je potrebno pokloniti im dužnu pažnju ı pre svega registrovati celokupni do sada poznati materijal čime bi se