Filatelista

55

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SAVEZA FILATELISTA JUGOSLAVIJE

U Beogradu je 2. novembra 2000. godine održana sednica Predsedništva Saveza filatelista Jugoslavije na kojoj je razmatrano više aktuelnih pitanja iz rada ove organizacije. Predsedništvo je nakon svestrane rasprave donelo više zaključaka od kojih objavljujemo one najznačajnije:

- Uskoro treba da se održi redovna Skupština Saveza filatelista Jugoslavije na kojoj će biti razmatrani izveštaj o radu SFJ ı finansijski izveštaj, zatim referat o narednim zadacima i program rada Saveza i biće izabrani novi organi SFJ. Zaključeno je da savezi Srbije ı Crne Gore izaberu svoje delegate za Skupštinu kako bi predsednik SFJ mogao da zakaže datum njenog održavanja. Predsedništvo je formiralo radnu grupu koja će pripremiti predlog za izmene ı dopune postojećeg Statuta SFJ.

- Predsedništvo je usvojilo izveštaje sa kongresa FIP ı svetske izložbe u Madridu, a upoznato Je i sa programom medjunarodnih izložbi za sledeće četiri godine.

- Predsedništvo je razmotrilo informaciju o pamfletu protiv SFS i SFJ ı njihovih organa koji je objavljen u Politici od 18.X 2000. godine. S tim u vezi je konstatovano da su autori pamfleta nekolicima ljudi koji su se lažno predstavljali da su iz SFS ı SFJ. Ovaj pamflet Je ocenjen kao zlonameran pokušaj da se iznošenjem lažnih tvrdnji izvrši atak na filatelističku organizaciju ı njeno rukovodstvo ı da se, zloupotrebom odredjene atmosfere u našem društvu, unese seme razdora u filatelističku organizaciju na političkoj osnovi. Predsedništvo je jednodušno odbacilo sve neistine iznete u pamfletu ı odlučno se suprotstavilo svakom pokušaju politizacije naše organizacije. Savez filatelista Je uvek bio samo ı isključivo hobistička organizacija sa bogatim kulturnim sadržajima, a nikako tribina za politička, nacionalistička (šovinistička) ili neka druga neprihvatljiva prebrojavanja i iživljavanja. Predsedništvo је odlučno osudilo takve pokušaje ı o tome obavestilo jugoslovensku Javnost.

- Predsedništvo je donelo odluku da se pripravniku za atestatora Aleksandru Krstiću oduzme pravo atestiranja zbog kršenja Pravilnika o atestiranju — neplaćanje članarine, odbijanja da dostavi kopije atesta na uvid komisiji Predsedništva, neovlašćeno atestiranje filatelije ız perioda okupacije Srbije u II svetskom ratu. Predsedništvo Je pritom imalo u vidu i činjenice da je Krstić svojim ponašanjem na medjunarosnim