Filatelista

10 SLOBODAN ŠOTRA O IC OI = E I_C KI —________

predavao ıh u ruke onome kome su namenjene, znači bez usputnog posredovanja. To Je morao biti dobar konjanik, fizički izdržijiv, da govori strani Jezik i najvažnije poverljiv čovek. Takav prvi srpski tatariın bio Je Jovanča Spasić iz Smedereva, a pisma su nošena po ukazanoj potrebi, npr. citiram iz Protokola pisama, pisano iz “K. kancelarije”:

Br.1820 dan 11. Pisano tatarinu Jovanči Spasiću u Smederevo : da će se ovih dana pisati u Carigrad, zato po prijemu da pođe amo

Pošiljke za Austriju, one slate preko Zemuna, upućivane su do Beograda na knjaževog sekretara (L. Todorović) ıli bazrdžan bašu (A. Simić) sa instrukcijom da se preko čamdžije prenesu ı predaju na Zemunski kontumac, odakle ih je preuzimala austrijska pošta. Pošiljke (pisma, novine... ) iz Austrije za Knjaza donosili su austrijski terdžomani (tumači) ı predavali sekretaru beogradskom, pa je on preko beogradske menzulane (korišćena Je carska) slao do Knjaza. Po ukidanju beogradske carske menzulane (1824), bilo je naloženo knezovima Suda beogradskog da drže konje za potrebu slanja prispele kneževe pošte (Protokol pisama str.36, br.1719; u izdanju SANU).

Korišćeni su ı drugi prelazi duž granice prema Austriji od Rama do Mitrovice, a kako se radi o vodenoj granici za prevoz (ljudi, robe ı pošte) korišćene su skele. Nadzor ı prihod od skela imao Je Knjaz (Tarifa od 16/12/1815 ı 1822, ukinuta odlukom Državnog saveta 6/6/1839; Zbornik zakona, knj.l, str.231). Skeledžije su bile potčinjene Knjazu i samim tim imale obavezu (isto Je važilo za đumrukdžije) da prispele pošiljke iz Austrije prime, prevezu ı otpošalju preko menzulane ıli Knjaževa pisma koja su im tatari donosili, prevezu ı predaju u austrijski kontumac za dalje slanje.

Poštanski saobraćaj na relaciji Beograd-Carigrad funkcionisao Je od početka 1815. godine, s tim što su menzulane na području Srbije morali održavati Srbi. Ne zna se tačno kada je knjaz Miloš preuzeo starateljstvo ı organizaciju nad carskim menzulanama (Beograd, Palanka, Jagodina), prvi podatak koji ukazuje na to: Knjaževo pismo Đ. Popoviću u Carigrad 13/6/1819, u kome Knjaz traži da se ovaj žali turskim vlastima na njihove tatare kako se oni nedolično ponašaju ı remete red pa ako tako nastave da će on (Miloš) zatvoriti menzulane. Pouzdano se zna kada je Knjaz privremeno izgubio staranje nad carskim menzulanama: pismo ız septembra 1824. godine u kome se on (Miloš) posredno žali beogradskom veziru na gubitak uloženih para zbog ukidanja carskih menzulana i neprihvatanja njegovog predloga za reorganizaciju istih; citat ız Protokola pisama: