Filatelista

76 Nova izdanja ZJPTT

Na prvoj marki nominale 30 dinara motiv je "DETE", ulje na platnu iz 1933. godine, rad slikara Marka Čelebonovića. Na marki je odštampan tekst: "Radost Evrope, PTT Jugoslavija", ćiriličnim pismom. Na vinjeti ovog tabačića je "Portret devojčice", ulje na platnu iz 1944. godine, rad slikarke Ljubice-Cuce Sokić, kao i tekst: "Radost Evrope, svetski dan deteta", ćiriličnim pismom, zatim — "Universal children's Day", latiničnim pismom, kao i znak Medjunarodne godine deteta kao akcije Ujedinjenih Nacija iz 1979. godine.

Na drugoj marki nominale 45 dinara, motiv je, "Devojčica pod voćkom", ulje na platnu iz 1910-1912. godine, rad slikarke Bete Vukanović. Odštampan je i tekst: "Radost Evrope, PTT Jugoslavija", latiničnim pismom. Na vinjeti tabačića je prikazan "Mali parižanin", akvarel na hartiji iz 1918. godine, takodje rad slikarke Bete Vukanović. Tekst i znaci su isti kao i na vinjeti tabačića niže nominale.

Marke su odštampane u tehnici višebojnog ofseta, u šalterskim tabacima od 8 komada maraka, sa vinjetom u sredini, zupčano, s tim što je tabačić maraka sa višom nominalom numerisan.

Ako se uzme u obzir ı lep koverat prvog dana (FDC), na kome je prikazano ulje na platnu Bete Vukanović iz 1923. godine pod nazivom "Berba gljiva", onda se može reći da je putem serije od dve vrednosti, Javnost faktički dobila pet uspešnih reprodukcija naših poznatih slikara, a pošto su sve ove originalne slike iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu, ova najviša nacionalna institucija kulture svojevrsnu promociju blaga koje čuva. U toliko Je ı ovogodišnje izdanje serije "Radost Evrope" bogatije ı značajnije. Vrlo uspešnu grafičku obradu potpisuje Marina Kalezić a štampu, sve uspešniju, Zavod za izradu novčanica ız Beograda.

11. oktobra puštena su u prodaju Još dva vanredna izdanja maraka povodom već više ne vanredna, već uobičajena dva sportska uspeha — osvajanja zlatnih medalja na prvenstvima Evrope u košarci ı odbojci. Marke su štampane u tabačićima od osam komada ı vinjetom u sredini, u tiražu od 26.000 primeraka a sa nominalom od 30 dinara svaka posebno. lako izlaze kao Jedna serija od dye vrednosti, propraćene su sa samostalnim kovertima prvog dana.

Tokom novembra, u vreme održavanja TELFOR-a, tradicionalnog stručnog, savetovanja o razvoju naših telekomunikacija planira se Još Jedno vanredno izdanje Jedne prigodne poštanske marke nominale od 15 dinara kojom će se obeležiti 100godišnjica otvaranja prvih Javnih telefonskih govornica u Beogradu ı Nišu. Marka će biti štampana u tabaku od 25 komada, u tiražu od 28.000 primeraka, a datum puštanja u prodaju je najverovatnije 20. novembar.

U pripremi Je štampanje novog masovnog koverta sa uštampanom markom "A" za božićne ı novogodišnje praznike.

Na inicijativu Pošte Crne Gore priprema se vanredno izdanje prigodne poštanske marke, nominale od 15 (?) kojom će se obeležiti 100-godišnjica