Filatelista

3

što je u literaturi dosada izneto o mogućem datumu obnovljenog početka rada pošte u Brodu, uz upotrebu novog poštanskog žiga o kome je reč. On se počeo koristiti najranije 1871. godine ili čak godinu – dve kasnije. Jedno od dva pomenuta pisma je iz 1873. godine; upućeno je iz Sarajeva za Brod i frankirano i žigosano u dolasku. Drugo pismo, nema vidljiv datum pisanja, upućeno je iz Broda u Sarajevo sa markama koje su izdate 1870/71. godine.

U nastavku je prikaz prikaz tog drugog - poslednjeg vidjenog pisma sa ovalnim žigom Bosanskog Broda iz turskog filatelističkog perioda.

Uz sve druge već iznete zanimljivosti poštanske istorije Bosanskog Broda, ukazujem na još jednu jer nije precizno utvrdjeno da li pripada predfilatelističkom ili filatelističkom periodu.

Naime, poznati engleski istraživači poštanske istorije Otomanskog carstva u predstavljanju predfilatelističkih žigova mesta sa područja Bosne i Hercegovine, prikazuju jedan žig u negativu, nešto manji od drugih i u sasvim drugoj boji, tirkiznoj, kao zvaničan manipulativni poštanski žig Bosanskog Broda. Doduše, dosta stidljivo, ne kažu iz kojeg je perioda, jer im to nije bilo poznato, a u najnovije vreme čak ni nama.

U vreme kada su ovi istraživači vršili sistematizaciju poštanskih žigova turske carevine, nije bilo poznato da je Bosanski Brod od 1851. godine imao svoj pravi predfilatelistički poštanski žig istog tipa kao Sarajevo ili Niš, Uskup, Manastir, ... Taj pravi poštanski žig Bosanskog Broda već je bio predstavljen u našem radu.

Očigledno je onda, da žig u negativu, tirkizne boje, predstavlja ozbiljnu dilemu za poštansku istoriograliju - od kada i zbog čega se koristio i zašto samo u Bosanskom Brodu? Čak i opisi takvih poštanskih objekata, atestiranih od poznatih turskih atestatora ne otklanjaju dileme o poreklu, svrsi i periodu korišćenja ovog žiga. Naprotiv!

U nemogucnosti davanja autentičnog mišljenja o ovoj neobičnosti, izneću svoja zapažanja i mišljenje, a sve to na osnovu potpunog ili delimičnog poznavanja nekoliko pisama sa otiskom takvog žiga.

Upotreba ovog tirkiznog žiga nije bila izričita ili, ako je i bila, važila je ograničeno vreme – po nama možda godinu do dve. Žig je uočen samo na nekim od pisama ito sa adresom u Brodu, dakle, žig je stavljan isključivo u dolasku pisama u Bosanski Brod. Ni na jednom takvom pismu žig ne dotiče površinu marke, već je stavljen na nekom drugom slobodnom delu pisma. Upotrebom takvog žiga sa nekoliko pisama upotpunilo je dilemu - da li se radi o jednom tipu žiga? Aukcioni opisi koje smo pregledali nisu nam mogli biti od veće koristi. Očigledno je da su i najveći poznavaoci bosanske filatelije rezervisani u opisivanju karaktera takvih pisama. Poznato je jedno pismo koje je pre nekoliko godina bilo na aukciji David Feldman. Pismo je upućeno za Bosanski Brod sa markom prvog izdanja turskih maraka od 20 para. Otisak tačkastog žiga “Bosna” je potpuno nevidljiv. Na gornjem delu pisma postoje čak tri otiska dotičnog žiga Bosanskog Broda. Ovo pismo spominjem da bi se lakše odredio period upotrebe ovog žiga. Mislim da nam ovo