Filatelista

MINERALI

MUZEJSKI EKSPONATI JUGOSLAVIJA

sa nominalom od 14 dinara, u tiražu od 28.000 komada.

Inače, krajem decembra 2001. godine Upravni odbor Zajednice JPTT je na uobičajen način usvojio Program izdavanja prigodnih poštanskih maraka u 2002. godini. Pored već pomenutih izdanja za Uskrs i Božić, zatim uobičajenih izdanja EUROPA, Evropska zaštita prirode i Radost Evrope, tu su i izdanja za Dan marke, Muzejski eksponati i zaštićene životinjske vrste. U posebnom izdanju faune biće prikazane ribe Dunava. Zanimljiva su još izdanja – "Bunjevačka narodna nošnja , svila i vez“, zatim "Vetrenjače i vodenice”, kao iizdanje povodom 75 godina civilnog vazduhoplovstva i marka kojom se beleži uspomena na Žarka Tomića – Sremca.

Na istoj sednici Upravnog odbora ZJPTT doneta je najzad i dugo očekivana odluka kojom se sve poštanske marke

75

520! 79970 ак ПА 7 |

S Ена а

и

( "пуме иритира пети та

(redovne i prigodne) i vrednosnice koje je ZJPTT kao izdavač puštala u promet do 24. januara 1994. godine, povlače iz upotrebe i ne mogu više koristiti u poštanskom saobraćaju. Ova Odluka se primenjuje od 01. januara 2002. godine.

U pripremi je izdavanje prigodnog masovnog koverta sa uštampanom markom “A“ povodom Uskrsa. DP "Jugomarka” priprema pored koverata prvog dana za svako od ovih izdanja i maksimum karte samo povodom izdanja "Vetrenjače i vodenice“. Iz Zavoda za izradu novčanica stižu vesti o nabavci novih češljeva za perloracije većih formata maraka. Takođe, o nabavci češljeva za tzv. zaštitnu perforaciju u obliku elipsa i u obliku srca, već praktikovanih i viđenih na izdanjima maraka Velike Britanije, Poljske ijoše nekih zemalja. Nikad kraja novostima i zanimljivostima.