Filatelista

97

Prepravljeni poštanski žigovi mađarskih pošta u upotrebi u Kraljevini SHS

Bernard Sharp, Velika Britanija

Posle I svetskog rata Pošta Kraljevine SHS je nasledila veliki broj poštanskih žigova na teritorijama raznih prethodnih poštanskih uprava, koji su ostali u upotrebi u istom ili izmenjenom obliku dug period, čak i do sredine dvadesetih godina prošlog veka. Tokom izmena na njima, sa poštanskih žigova Mađarske kraljevske pošte u većini slučajeva je radirana kruna Sv. Stevana, ali pri tome nije svuda menjan i naziv mesta koji se zadržao sve do pojave novih srpsko-hrvatskih žigova Kraljevine SHS na ćirilici i latinici . U nekim slučajevima, međutim, žigovi su preuređeni tako, da se izgubio svaki trag prethodnog naziva na mađarskom jeziku.

Nije mi poznato postojanje liste takvih poštanskih žigova. Ovde donosim tri

_____ . primera:

_DOPISNI А KRALJEVSTVO

Slika ] - Čakovec, ranije Csdktormya, 21. decembar 1920.

Poštanski žig je u upotrebi od 1900., sa ranijim nazivom mesta Csaktornya, krunom u gornjem, a slovom B u donjem segmentu. Ovaj poštanski žig je ponovno graviran, tako da je ispisan hrvatski naziv

mesta na oba pisma - ниши Јата доте 1 стћа доје. | Кет „ DDPISNICA. Ode БАКЕ Kruna Sv. Stevana je | | а | 4 и zamenjena vertikalnim crtama, dok je jedino slovo B preživelo. Takođe je promenjen i redosled datuma u mostu žiga kako bi se dobio format dan/mesec/godina.

Slika 2 - Savski Marof, 19. januar 1921.

Odredisšte: A ___ 2 , “= 2 ;

2 6;