Filatelista

=== mDDDm:iIiI——IIIII—D—Ss—Kc—=S<soS{S:1 SIIIaIIII II 5 Prema podacima iz citiranog rada O.Lipita, između septembra 1851. i marta 1852. godine jedna takva austrijska pošta radila je u Mostaru. Ta pošta je imala svoj manipulativni poštanski žig - istovetan žigovima drugih poštanskih stanica širom Austrije u to vreme (okrugli sa nazivom mesta, danom i mesecom bez oznake godine). U svom radu objavljenom 2000. godine autor navodi da je sačuvano nekoliko pisama otpremljenih putem ove austrijske pošte u Mostaru. Nama je poznato jedno takvo pismo koje je svojevremeno prikazano u našem časopisu u članku M.Rašića. Mislim _ | da zaslužujedase ке 3 SE posle vvišegodina ~ / ponovo opiše.

Slika 13. Адгезпа strana i poleđina pisma upućenog iz Mostara za Beč. Okrugli žig Mostara 27.10. (1851.) u plavičasto zelenoj boji. Na poleđini pisma žig “Franco” u istoj boji, rukopisna napomena i cifre koje označavaju poštarinu. Tranzitni žig Metkovića datiran 04.11. u crvenoj boji

Ovo pismo iz nekadašnje kolekcije M.Rašića u potpusnostii potvrđuje ono što je o radu ove privremene austrijske pošte izneo O.Lipit u svome radu. Usluga prijema pisama u Mostaru i prenosa do Metkovića naplaćivana je u gotovom iznosu 6 krojcera, dok je poštarina od Metkovića do Beča prema tadašnjem tarifnom sistemu iznosila 9 krojcera. Oznake na pismu u potpunosti potvrđuju ono sto nam je poznato o ovoj pošti. Rukopisna napomena na poleđini takođe potvrđuje da je u to vreme vicekonzul u Mostaru bio izvesni Paul Reglia.

Ova privremena austrijska pošta nije koristila austrijske poštanske marke, niti je u Metkoviću kod preuzimanja ovakvih pisama zbog dalje otpreme vršeno frankiranje markama.

Razumljivo je što su turske vlasti ubrzo zabranile rad ovakve austrijske pošte u Mostaru.

Da zaključimo ovaj deo teme time što ćemo potvrditi početnu i dugoročnu strategiju Austrije da što neposrednije obavlja svoju poštansku ulogu u samoj Bosni i Hercegovini sa austrijskim obeležjima poštanske službe. Naravno, nije se moglo zanemariti da je takva pošta na tuđoj teritoriji, što je zahtevalo posebna rešenja i