Filatelista

ovog broja 10 su nadležni za izložbene klase, dok se jedan biro bavi suzbijanjem falsifikata. Na šematskom prikazu data je osnovna organizaciona struktura FIP

Filatelističke izložbe organizovane pod pokroviteljstvom FIP moraju biti usklađene s njenim opštim izložbenim pravilnikom (GREYV) koji vredi za sve klase; specijalnim pravilnikom (SREV) koji se primenjuje za pojedinačne klase, kao u ovom slučaju za tematiku; i pravilnikom za uslove učešća na izložbma (GREX).

U spornim slučajevima merodavan je tekst na engleskom jeziku koji dobijaju nacionalni savezi.

Na kongresu FIP u Madridu, oktobra 2000. godine odzžani su izbori za sve centralne radne grupe pojedinačnih izložbenih klasa. Za tematsku filateliju bio je biran po poslednji put dugogodišnji predsednik inž. Đankarlo Moroli iz Htalije. Na istom kongresu donešen je novi izložbeni pravilnik za tematiku koji je prvi put bio primenjen na Svetskoj izložbi “Korea 2002“. S tim je izložbeni pravilnik iz 1988. godine stavljen van snage. Novi pravilnik primenjuje i Evropska filatelistička federacija (FEPA).

NOVI IZLOŽBENI PRAVILNIK ZA TEMATIKU

Šta sadrži novi pravilnik i koje su novosti? Promene su nastale uglavnom kod podele bodova pri ocenjivanju izložbenih eksponata i to iz dva razloga: Približavanje kriterijuma ocenjivanja u svim klasama po opštem pravilniku GREV. Sve glavne kategorije bodovanja (ima ih četiri) išjednačene su u svih deset klasa, što do sada nije bio slučaj.

45 Cetiri glavna elementa koji se

ocenjuju su: Obrada Znanje i istraživanje Stanje i retkost objekata

= O =

Oprema izložka

b. Podrška razvoju tematske filatelije definisana je specijalnim pravilnikom SREV. Sve podkategorije (ima ih sedam) važe samo za ovu klasu. Koristeći statistiku izložbenih iskustava, pokazalo se da je potrebno izvršiti pregrupisavanje bodova među pozicijama koje pokazuju zadovoljavajuće rezultate.

Podkategorije postoje samo kod tri prve glavne kategorije i to: Pod 1. Obrada

(sastoji se iz tri podkategorije):

1.1 Naslov i plan 1.2. Razrada i teme i 1.3.Novotarstvo

Pod 2. Znanje 1 istraživanje (dve podkategorije):

2,1. 2.2

Tematsko znanje i Filatelističko znanje

Pod 3. Sačuvanost i retkost (dve podkategorije):

3.1. 3;2.

Stanje (očuvanost) i Retkost