Filatelista

Treba izbegavati fraze koje su nelogične, kao na primer "Sport u ogledalu filatelije” ili “Avioni u filateliji'. Filatelisti izlažu svoje eksponate na filatelističkim a ne na nekim drugim izložbama. To ponavljanje u naslovu je nepotrebno. Još gori primer je "Mačke na markama“, jer izložbeni pravilnik izričito ne preporučuje same marke, već širok izbor filatelističkog materijala sa žigovima, celinama i drugim filatelističkim dokumentima. Ako se izlažu samo marke, to je vezano sa gubitkom bodova.

Naslov se može dopuniti i podnaslovom ako se za to ukaže potreba.

Plan

Plan je tematski element s kojim se pregledno i jednostavno prikazuje struktura jedne zbirke ili eksponata sa podelom na poglavlja i podpoglavlja u skladu sa naslovom. Pisan je po tematskim kriterijumima, prezentovan na prvom listu zbirke ili izloška, ispod naslova, i to na jednom od 5 službenih jezika FIP (engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom ili španskom).

Plan daje žiriju i posetiocu brzu опjentaciju kako je obrađena tema i šta se od izloška može očekivati a šta ne. Davanjem broja listova (izloška i zbirke) za svaki deo sadržaja, može se zaključiti u kom delu se nalazi težište.

Nepotpunost plana ili loš redosled mogu prouzrokovati prekid kontinuiteta teksta i "crvene niti”. Plan mora biti logičan (redosled grupa treba biti logičan, bez nepotrebnih delova), korektan (stručno ispravan) i harmoničan (pojedini delovi ujednačeni, zavisno o tematskom značenju i raspoloživom filatelističkom materijalu).

Ako je tema srce eksponata, onda je

47 plan kostur. Dobar plan je osnova uspeha izloška. Zbog toga, planu treba posvetiti veliku pažnju.

Podkategorija: 1.2.

Razrada teme, 15 bodova

Razrada teme ima zadatak da u skladu sa planom sprovede kontinuiranu tematsku obradu u celom izlošku do poslednjeg lista izloška.

Obrada koristi samo tematske informacije poštanskog porekla koje potiču iz : razloga izdanja ili primene materijala ilustracije (glavne i sporedne)

ostalih poštanskih karakteristika.

Ova obrada zahteva od izlagača: dobro i temeljno poznavanje izabrane teme napredan nivo filatelističkog znanja i pisnje tematskog teksta sa raznim detaljima

Podkategorija: 1.3. Novotarstvo,

5 bodova

Novotarstvo ili inovaciju uvodi novi pravilnik po prvi put, te daje izlagaču mogućnosi da se izrazi kao novator i to uvođenjem:

nove teme

novog filatelističkog materijala

novog gledišta na poznatu temu

novog raščlanjivanja i

novog formuluisnja teksta.

Novotarstvo se može odnositi na sve elemente razvoja.

Originalnost i kreativnost su potrebni za dobijanje 5 bodova ove podkategorije. Glavna kategorija:

2. Znanje i istraživanje

Podkategorija 2.1. Tematsko znanje, 15 bodova

Ovde se ne misli na stručno znanje izlagača već tematsko poznavanje