Gajenje poljskih useva
174
на кола велике поњаве, и тако се репида натовари и Ejioi до гувна однесе, или се јошт боље на пољу тамо гувно направи п одма репица изврши. При товарењу морам примјетити, да се несме много вплама тући, јер се тим начином много зрно изгуби. Врно несме дуго у слами остати, јер брзо се са сламом заједно ужеже; зато је најбоље напољу је одма извршити. Извршено семе се мора одма и од плеве очнстити и на танко по тававу простртп, јер нж чисто зрно неваља, кад у гомили ма п једну ноћ само, престоји; сваки ће трговац врло добро зрно познати, које је у гомили стајало, и које је лепо на танко разтрто; последње ће увек боље платити, а ми на то идемо, да наше пропзводе особпто репицу што скупље продамо, зато треба онако као што ваља с’ њоме да поступамо. И онда кад се репица по тавану простре, треба је сваки дан с грабљама грабљати, да се неуплесниви, јер наше је до трговца добро донети, а он нека је држи после како зна. Сви то врло добро знамо, да се сваки промислити мора, кад оћв репицу да сеје, јер је то врло несигуран усев због назеба, ал’ њена велика цена многе је намамила, да су и сејање жита напустили и репицу сејали. Цена је њена више пута трипута већа од цене жита, ал кад много производитеља има, падне кадкад и испод житне цене, зато је најбоље неки део земље с репицом, а друге делове с’ другим усевима засејати. Доходак једног јутра реплце мења се између 12 20 мерица, ко ј е 20 —24 фунтн олаја из мерице семена даје. Зрно велике ретгштр, је увек скупље, исто је тако п зимње реппце зрно скупље од зрна пролетње. Ако се гди у којим предјеллма репица у велико сеје, онда је увек добро, да има ту на близу и олајнице, јер ће сваки увек боље проћи, кад сам олај цеди из своје реппце, пак олај прода, а при том му проје остану, с’ којпма он марву ранити може. Олама од реппце недаје скоро нпкакове ране, за горење и простирање под марву даје се употребити; у ђубрету лако и брзо труне, пак се од ње брзо гноја добије. Летња репица брзо расте и цвета, може се с пролећа одма како мразева нестане сејати, пак тог истог лета и сазрева.