Glas naroda

84

РАЗЛИчиости. (Правила друштва за међусобно ломагање и штедњу у Повоме чСаду") одобрена су, тако исто и иравила сличних друштава у Илоку и Вуковару. (Радаји и гослоди неда пардона). КраЗБвВСКИ КОМесар Радај, који се заузео да очисти земљу од лопова дао је капетана и комесара кечкеметског затворити. То кад су видели други лопови опда је један међу њима рекао: Ме1)ер сад могу све прнзпати кад и господу довлаче. (Рожи Шандору) судиКе скорим последљи суд. Има му се судити за вшне од 100 злочина. (Има још а сада тортуре [мучета] у Маџарској). Године 1869. буде један човек убијен. Иабеди се иа њих четворицу и ови буду затворени и пред првим судом признаду, да су они убнце, али се после тога потуже мшшстарству, да су мучени пада су морали признати. Миписрар нареди истрагу и пропађе се, да су заиста на муке метани, па да нису криви, те сва четворица буду пуштепи. Сачувај нас Боже такова суда! (Ракаја је убиство.) Познато је, да Словаци пијуодвише ракије. Тако је пре негде у једиом месту биља част на којој је један Словаж пет холби ракије попио. Друга четворица попида су мало ман>е али се свима упали ракија у трбуху и сва петорица умру. (Верно лсето.) У Великој Кавижи умре варошки бележшге, који је имао ^овачко псето. Кад су га на гробље носили псето је ишло за саидуком и пепрестано је урликало и скакало око кола, на којима беше сандук, а кад су мртваца спуштали у раку вашка, да јој дадоше, хтеде да скочи за њим. (Свашта на свету.) У Америци умре богат човек, који је имао 6 коња инеких мидијои Форипата. Ове новце своје остави тижа коњма и нареди да се од туда држе за коње три слуге и сваком да се нлаКа 1200 долара, а то вели американац у тестаменту, за то „да моји добри коњи буду боље неговани, па да дуже живе." (Чудан отац.) У Чешкој држао је један отац свога сина у штали везапа за јасле и ранио га је са самим кромпиром. Кад је власт за то дознала, човек овај веК подивљао беше. коса му беше дугачка, покти као у орла а иоге укочепе. Човеку томе има 30 година и отац га је затворио у жталу|, да може нотрошпти новац, што је овоме остало иза матере. (Школа за злочинце.) У Орбији има у Топчидеру код Београда школа за омлађе сужње. У ту школу иду 109 ђака. Најстарији сужњи долазе до 26. годинеанајмлађи су двојица од 13 година. По врстама злочинства има 1 оцеубилац 35 су осуђенп за убијства, 46 за крађу, 9 за разбојништво, 8 за паљевину 4 за насиље, 2 за ајдуковање и јатаковање 1за отмицу девојке а један је чувао робијаше па је с њима побегао. Ово дана држан је у тој школи испит и врло добар беше. Школа ова може бити велики благодет земљи. Боље је научити човека да пе чини зла, него га онда кад веИ учини казнити.

БРАШ1 УЧИТЕЉНМА. Браћо! Ове године радио је иародии сабор уКарловцима на закону о народним основним школама и другим просветним заводима. Нас се од његова рада понајнре и поглавито тиче оно, што је за основну народну шкоду учињено. Вама је, браЕо, тај рад из саборских расправа, што су у јавним листовима излазиле, познат. Наше је народно унитељство ове и лањске године у два маха на својим скупштинама у Бечеју и Новом Саду показало, да не остајеравнодушно према свима покретима, што се на пољу школскога рада појављују. Вама је, браћо, и то познато, каквим је успехом уродио рад наших речених двеју учи-

тељских скупштина. Донесени саборски закључци у томе погледу најбољи су нам доказ. Брнћо! Ми панчевачки и земунски учитељи у договору саучитељима панчевачке пуковније држимо, да наше учитељство не треба а и неће ни сада у погледу саборског рада, што се на наше школе односи, равнодушни остати. Ми верујемо у то; за то смо и одлучили да се сазове отита српска учитељска скупштина у Панчево на дан 17. августа о. г. но нашем рачуну. Ми вас, браћо, дакле својски позивамо, да се у што већем броју на тој скупштини састанемо. Повод, са кога се ова скупштина сазива, јесте као што видите, рад саборски гледе народне основне школе, а цел јој је, да се иаше учитељство изјави према иароду, како о томе раду саборском мисли. Скупимо се браћо, света је ствар на којој народно учитељство дела; а узвишене задаће захтевају и одважности! Дођимо тако нам Бог помогао! Панчсвачки и земунскн учитељи. 110Н0ВЈ)Е!1 П03ИВ на главну скупштнну задруге за срнску народну штамнарију. Пошто се на данашњи дан заказана главна скупштина задруге за српску народну штампарију пије жогла држати, јер се није искупио толжки број чдапова, колики је по осповиим правилима нуждан, да скушнтина може одлуке доносити, то се у смислу §. 20. основних иравила по ново заказује скупштина на дан 21. јуиа (!>. јудап. р.) у 3 сата после иоднс у дворанн ...Иатицс < рнске." У смислу основних иравила задругиних ова ће скупштина без икаква даља обзира. ма колики број чланова се искупио, правовал>аио решавати о свима предметима, који су први пут па дневни ред стављени били. Из двадесет ирве одборске седнице задруге за српску народну штампарију, држане у Новоме Саду 6. (18.) јуна 1871. С теван ЈеФТић с. р. ПРЕДСЕДНИК. Илнја Иучетић, с. р. ВЕЛЕЖНИК. Ко жели још имати књигу ..;Ш1ЛТ ЈЕ ЗЛЛТЛН" цена је 15 новчића, нека се обратп у Зе* мун на СГБННА МИЛОША ГГАБОВАЧКОГ Сљедује „додатак."