Glas naroda

ШТА БЕВА ПО СВЕТУ. Дар иаш састао се по други иут са дарем немачким и то у Салцсургу, де је право пријатељство измејру Немачке и Аустрије углављено. У Француској је утврђена република. Председник јој јестарац Тјер. Еад је овај проглашен за председника, руски му је цар честитао на томе п у томе виде неки, да се Русија слаже са Француском, да се спреми за мегдан са Немачком и Аустријом. У Арбанашкој букнуо је прави рат. Сва су племена устала на оружје. У новој беловарској жунанцји нзабрани су за сабор све сами народваци. То је велжка срамота за жупана Трнског, и њему више не подноси образ, да остане жунан. Он хоКе да захвали на жупанству, али му недаду старији. Загребачка генералкоманда наредила је, да се бирајупокрајини хрвацко-славонској магистратлије и варошки представници по варошима у другој половипи октобра. Варошки преставпици бираИе одмах градоначеоника, али овај неКе бити потврђенпре децембра, јер тек од јануара предају сабљаши управу новој господи у руке. За великог жупаиа за Повн Сад, Суботицу и Сомбор наименован је ЈГенар, суботички градопачеоник, а за Темишвар и Бршац ЈТазаревиВ, и овај је веК ипшталнран у Темишвару. Дијета маџарска састала се 2. септ. итрајаКе неколико дапа, па Ке се опет разиКи на коју недељу. Говори се, да Ке цар Фрапц Јосиф иКи месеца октобра у Кобленц на Рајии у госте немачком цару. Генерал Игватијев долази ово дана из Русије у Цариград и повипе причају, да Ке донети од рускога цара турскоме норуку, да би добро било, да овај даде Босни, Херцеговнни, Бугарској итд. таку слободу, као што је има Србија.

РАЗЛИ ЧНОСТИ. (Пожар шума у Русији.) У Русији у округу што се зове Владимирски округ има град Ивапов. Око њега на 6 до 7 миља у округ гору села и шуме. Град Иванов, који лежи у средини тог пожара, окружен је дан и ноК од нустога дима који продире у најсклонитије буџаке по куКама. Сунце је сасвим тамно и само изглбда као црвепа плоча У вече падпе дим на земљу као магла, па онда настане тако густа тмина да се ни 4до5корачаја далеко не може видети. (Необичаи догаћај у цркви.) Не давно догодио се унекојримокатоличкој цркви у Њујорку, вароши у северној Америци, необичан случај, који се врло ретко у цркви догађа. Биоје баш светац и служба се служила. Па једаред у!је у цркву пекиИрланђанин, кога су скоро сви познавали што су били у црквн. Са шеширом на глави и скрштених руку на прсима ступао је по лако у цркву. Дрквевак видеКи га опомене га даскине шепшр с главе. На то Ирланђанип па један пут извади нож из џепа, па њим једног што се богу молио тако силно удари у чело, да се нож преломи на двоје, и цела оштрица остаде песретнику забодена у чело. На то се од ужаса подигне у цркви страшна вика. Неколицп људи поустају саскамијапасеустреме на убицу, неки опет стану бегати на поље, женске од страха попадају у несвест. Али убица устаде на месту, баци држак од преломљена ножа, откопча капут и извади секиру, која је била насађена на сапшпту од по хвата, па стаде страховитим гласом претити, да Ке и попа и сваког оног убити, ко би се усуджо, да се љему приближи. Свет се у цркви страшио узбупи, служба нрестаие, оргуље и певачи умукоше, ужаснути свештеници у одеждама окруже жртвеник, а у сред иарода стајаше ИрланђаДин мутеКи закрвављеним очима тамо и амо као бесан, готов ВЛАСТНИК И ИЗДАВАЛАЦ: „ЗАДРУГА ЗА СРПСКУ НАРОЈ ( рпска народна задружнп штг

да оштрину своје секире огледа на лубањама стараца, жеиа или деце. Док се то збивало пстрчало је из цркве неколико људи на улицу вичуКи: „убиство!" Ту се баш задеси један полицај, па чувши вику дозове још два стражара п уни1)у у цркву. Одмах шчепају убицу, па с н>им у варошку куКу. Док су ишли у варошку куКу пратио их је непрестанце разјарен свет из цркве вичуКп: „Обесите га! Убите га!" Од јарости тако су били насртали на полицаје да ови морадоше повадити своје револвере нанеривши их на светињу, само да свог роба сачувају од њихове јарости. И с тешком муком доведоше убицу здрава, читава на полицију. Убица је жрупан снажан човек, имаде 35 година, ожењен је, али не живи са женом. Еад га стадоше на нолицији испитивати, видело се да је луд. Говорио ]е, како је паумно да Христа убије и да за павек уиишти крст, којн тако силно терети леђа сиромаха. Еад су то видели одмах га одведоше у једпу лудницу. (Аустријско-угарске железнице) изиосиле су у месецу јулу о. г. у дужнцу 1332 У 4 мнље. Возиле су 2,591.766 људи н 42 мил. 369.479 цепата терета. Цео доходак (осим ердељских пруга) пзпосио је 13,330.230 <#ор., а то је за 2,338.536 Фор. вшпе него у месецу јулу прошле годипе, а за 757.613 Фор. вигае него у месецу јуну о. г.

КЊИЖЕВАМ ОГЛАС.

СРПСКИ ОМЛАДИНСКИ КАЛЕИДАР , !, за престутчу годину 1872. може се добити: у Новоме Саду. код годишњег омладинског од^ бора, код српске народне задружне штампарије н код Стеве РатковиКа трговца; у Сенти код Душана СтојшиКаучитеља; у //<;■ тровом Селу код Уроша МнхајловнКа; у Тителу код Јована ПоповиКа; у Карлову код Јоваиа ПавловнКа економа; у Кикинди, код Леополда Јокла књижара; у Меленци код Раика ГраниКа иравника,; у Бечкереку код Бранка ЈовановиКа; у Чакову код Николе Ј. Иванђапнна тајника читаонице; у Вршцу код Уроша ГавриловиКа председника нев. друштва; у Панче'ву кодЕашенка ЈовановиКа; у Вуковару код Милана СуботиКа учитеља; у Руми код Јоце БогдановиКа трговца; у Пазови код Симе НепадовиКа; у Ердевику код Аксентија ЈанковпКа; у Камтицч код Јоце БелановиКа бележпика; у Јаску код Миливоја МијатовиКа; у Карловцу (горњем) код Луке ПетровнКа; у Старој Градлшки код Ебсте УгриниКа; у Петрињи код Глнше МатијевиКа; у Трсту код Лазара ЦветковнКа н Велизшра ЛумбардиКа; у Задру код Илије ЈанковиКа; у Шибенику код Љубе ЕовачевпКа н код јереја Михапла ДраголовиКа учитеља; у Спљету код Еосте ВучковиКа; у Неретвџ-Олузини КОД Пиколе ЈакшиКа; у Цетини код Ерста ЕулншиКа; у Котору код Петра РамадановиКа; у Херцег Новоме код Јове НакиКеновиКа; у Сегедину код Исидора ЗубановиКа свештеника; у Калафажу код ЈосиФа ТомиКа; у Кеограду и за целу кнежевину Србију у игавној књижари Л. ЛазаревиКа и у књижари В. ВаложиКа. Ношто се поред свега тог, што је овај календар у 7500 примерака штампан, велики део примерака веК досад растурио, а још много од главнијих местакао: Сомбор, Суботнца, Темшвар, Земрг. Митровица, Српскн Бечеј, Новн Бечеј, Осек омладинске календаре нису још прибавили. то позивамо чланове омладине из речених и других места, да их што пре потраже и набаве, док се за пеко време нису сасвим распачали. Омладински би одбор послао и у номенута места календаре, али пошто се није нико јавио, одбор није зиао, ко би се овог родољубивог терета примио, да их растурује и продаје. Цена је омладинском календару 50 пов. а. вр. или 5 гр. ч Годишњи омладински одбор. ГУ ШТАМПАРИЈУ". — УРЕДНИК ПАПТА НОПОВИВ. ја у Новоме Саду 1871.