Glas naroda

V.

БРОЈ 9. .,Г .1 А С Н А Р 0 Д А." ГОДИНА 1у.

Страни свет. (Иужички Срби.) Пре негде беше спомена у овоме лисху о Лужичким Ороима. Народић тај. ко.ји броји Једва двеста хиљада душа, остатак је негда снажиог и многобројног слав, нлемена. и живи у две државе: Пруској и Саксонској. Још у једанаестом веку, изгубио је своју слободу, па чудо дивно то малено островце у мору немачког парода знало се је кроз осам векова до Данашњег дана одржати у пркос свпма покушајима Немаца, да их понемче. Па да је само на томе; него чему се још впше дивити морамо, то је: датај малени народиК у последље време сваком годином све боље папредује како у броју душа. тако п у просвећпвању. Томе су највише допринеле новине, а особито књижевно друштво „Матица." која је од 1854. год. па до сада дакле за 20 год. растурила но нагоду сто и десет хпљада комада јевтиних књига за народ и сто и тридесет хпљада календара. а која уза све то издаје и свој лист. Садаје „Матпца -1 кунила у Будешину у Саксонској грунт за 20,000 талира. на коме хоБе да сагради велико здање, у којем би се сме«тила друштвена библиотека. разне збпрке и нар. штампарија. Како Бе та зграда стати 35.000 тал. а друштво има само 14 000 тал. то ,је „Матпца" наумила да купи прилоге у народу, а осим тога се обратио председник „Матице" Е. Смолер на аустри.јске Славене молбом. да и они притеку својој славенској ЛраКи новчаним даровима у помоИ. Ењижара Фр. Урбанека у златноме Прагу у Чешкој узела јена се. да прпма у ту цел прилоге. Ми се само поносити можемо том нашом северном браћом, а можда би се могли у иечем и — угледати па њих. (Гоњење владика у Пруској.) Суд је но опредељењима мајског закона од прошле године ставио у затвор тријерског владику Еберхарда. — Како Бпзмарк незна за шалу, то Ее мало по мало све католичке владике у Пруској, који седрже црквенпх закона, на које су се заклеле, доЕи у затвор и онда Ее у место папе Бизмарк постављати у Пруској владике. Богме се тај осилио! (Романска.) Народна скупштина влашко-молдавскаодредила је 8 милијуна за зидање касариа и војничких зграда. (Шпанија.) Досадања влада устројила се сама по начину републикан<'ке владавине. Серано је председ ик републике. 0 томе своме најновијем уређењу обавешЕује вдада народ прогласом, у коме се свакп час спомињу речп „устав" „уставпост" и „законити захтеви народа", као да је насиље ко.Јим је поствла та влада, то што устак п уставност. Ал тако попу.ју сви подлаци и себичњаци. (Немачка) У државпи пемачки сабор у Берлину дошли су први пут посланпци из Алсаса и Лорена т ј. оних крајева. које је Пруска у последњем своме рату с Француском освојила. Они захтеваше: да се парод у тим крајевима за,пита. да ли пристаје на спојење с Немачком или не, јер уговор пзмеђу Француске и Немачке, којим их је Немачка добила, не може важити јерније Францускана-њ драговољно, него присиљена пристала. Немци у Берлинском сабору су их извиждали, а на страни њнхној беху Пољаци и неколико правичнијих Немаца. Неки од њих истуниЕе ради тога из сабора. КЊИЖЕВНЕ БЕСТИ.

(Списак књига.) Уз овај број шиљемо претплатницима нов списак књига. што га је издала књижара б р а 1 е Ј оваповиЕа, и који ми овим препоручујемо особитој пажњи

напшх читалаца. Уз то имамо додати, да се преко исте књпжаре могу поручити све српске, хрватеке и стране књиге. ма п не бпле забележене у овом списку и у трима дојакошњим списцима. (Књижара Велимира ВаложиЂа у Београду) издалајепозив на претплату на књигу под насловом: Најновији српски секретар или књига, која поучава, како да се пишу писма, тужбе и разне исправе. У 38 одељења бпЕе ту примера пз свију прплика, које долазе у обпчноме животу. Књига Ее изнети до 18 табака, а цена јој је 1 Фор. а. вр .Свима онима, који без туђе помоЕи и савета не умеју на писмено да ставе оно, што желе, нека је преноручена.

ЈРЦР* Свакоме нј жна књига Како је угарски сабор донео закон да се од 1. јан. 1876. има у целој домовини нашој употребљавати нова мера ио метарској системи то је сваком трговцу, заватлији, /читељу, паучнику, и свакој куЕи нужна као хлеб насушни књига: „НДШД НОВД МЕРД" ОД П. МАНОЈЛОВИЕА, са великом леном картом, на којој су бојама насликана сва она мерила, тако јасно и о т: игледно, да пх свако може том картом научити познаватп. Зарад лакше набавке спушгамо цену тој књизи са приложеном јој картом на 1 <рор.20 н. а пређе је стајала 1 ф . 60 н. Књига се наручује за готово или реч Р о84 Касћпаћте у Српској нар. звдружној штампарији У Новом Саду. 0ДГ0В0РИ АДМИНИСТРАЦИЈЕ. Г. Јов. Дамјановићу, уГрку. Чнм се п р ешт ам пају нрви бројевн одмах ће се разаслати свима, па и Вама што не достаје. ()'.'тало се редовио шаље. Г. Михаилу Јосимовићу, Шабац. Још пре 4 недеље послали смо Вам „Прнзнаниде" за све ваше уписнике, а досад још не добисмо предплату. Г. М. Бугарском, Кула. Примили смо 5 Фор., али не знамо за што и за кога ? Изволите нас известити. јер до јако не добисмо послату „карту". Г. Урошу Нинчићу, Ст. Кањижа. Прнмили смо настављ^ну претплату до 1. Авг.

0 г л а с. Број, 1770 1874 • 0 Б Ј А В А. Његово Високородије госп. векикп жупан ставио је поджупанском звању 27. Фебр. т. г. лод бројем 48-пм на знање да избор срезких лекара у саједињеној граници у смиелу бпрања, доставком впсоког минпстаретва унутрашњих дела број 7321 — још у току овог мегеца за врло цуждно се показује; тога ради се изванредна седница 23. марта с том примедбом сазива, да к овој жупанији прикључени део т. ј. за пет срезова границе. Они лекари који желе на ова места компетовати дужни су своје молбеница с нужним доказима поджупанском звању ове жупапије до 21-вог марта поднети. Вед. Бечкерек 5-тог марта п. р. 1874. Август Табаковић, 1—1 велики бележник торон. жупаније.

влаоние „задруга ва орпокт народну штампарнју". — урЕдник: Владан Аргсни јевић.