Glas naroda

»5

{ ВРОЈ 12,

„Г 1 А С Н А Р 0 Д А,"

.тебици пб сахата далеко од села овце чувајући и рибу ловећи). Још нису из села ни изашли били, а ето ти им из ове куће малог Турчина, који љихову леиу звезду још из далека опазио беше, придружи се њима, и дотле им није дао мира, докле му попин син не даде звезду да је он носи, а зато му је мали Турчин онај златан ланац дао. Пошто су отпевали песме код чича Аксентија, и он их лепо даривао, хтедоше куЕи, ал мали се Турчин никако не може раставити од звезде, и витлејема, и децасе морадоше и без звезде и сама кући вратити. Али је чича Аксентије рекао, да ће он малог странца донети кући, кад у поноћ на јутрење у село дође. Попа сиусти дете на земљу, скочи и иовиче: „Хајд'мо у Битлејем! Седај на. коња, пашо, ја ћу те одвести твоме детету!" Коњи се задували на ладној зимској ноћи, кад до рибареве колебмце догреше.

ШТА БИВА ПО СВЕТУ. Наши крајеви. Нови Сад 20. марта (Угарска.) У званичном листу обнародована су царска ручна писма, којима се именују министри, као што у прошлом броју јависмо. Нови министри нриказали су се већ и сабору. и сада ваља да отпочну тешко дело уређења државног. Кад се узме у обзир, како траљаво стоје унутарње јавне ствари Угарске, како је ностал' министарство и из којих је људи састављено; онда се без многог оклевања може прорећи. да садање министарство са уређењем државних ствари Угарске неКе много боље проЕи од министарства. којега је заменило. Еао што је познато, налазе се у новом министарству само три нова члана: председник министарству Бито. министар Филансија Гици и министар трговине и обрта, Бартал. Ако се је дакле од новога министарства чему надати, то су ове три особе, које би могле ту наду оправдати; јер остали министри нити Ее бити бољи. ни гори, но што су у пређашњем министарству били. Да их видимо редом. Бито је постао председником министарства са свим случајно. Само за то, што Славији, коме је круна поверила. да но ново састави министарство, не поће за руком приволети зпатнијих чланова саборских, да се приме министарских листница, и што је тиме тако реЕи неколико дана земља без праве владе била; тгостао је Бито министром председником. Бито није за цело бољи од свога претходника, Славија — и уздати се, да Ее Бито поправити стање земље. значи: молити се свецу, који не номаже. — Што се тиче Бартала, за њега веле, да је човек способан; али веЕ сама ношта, на којој се налази, така је, да Ее са ње једва што моћи допринети уреЈјењу државних ствари. Остаје још Гици. Гици је био вођа странке на сабору, а то је довољна сведоџба његове снособности. У њега се највише МаТјари и уздају. Истина, Гици познаје скроз садање стање ствари у Угарској. Као посланик упирао је он често прст на ране,

„И они хитно дороше и нађоше . . . детенце' где у јаслима лежи" приповеда еванђеље. И збиља у јасдима, из којих козе чича Аксентија обично једоше, лежао је нагомидици сенамали Хусејин, држећи у руци велику звезду, коју је у промену добио, и слатко је спавао. Уз њега је седио стари Аксентије и подстицао је ватру да само топло у колеби буде. Белика радост беше у селу и с ведиком иобожношћу просдавише сељанијутрење ирви дан Божића. АКазим-пашаразделионе кесе, што у авлији нагомили лежаху, међу сељане, у накнаду за штету, што им његови гавази и Татари учинише. Чича Аксентији купи лепу кућу у седу, а његову колебу поруши и на том месту подигне џамију, која се носле Турака претвори у хришћанску црквицу и до данашњег се дана „црквица Битлејем" зове. Посрбио Ј.

што су се расуле по државном телу Угарске. Најдубља и најопаснија од тих рана јесу државне Финансије. Ту рану хоЕе Гипд да лечи. Али како? Као посланик није Гици ннкада изишао јасним предлогом, како да се понраве државне Финансије. Сигурно није Еутао за то, што је знао томе пута и начина. Гици је и сада као министар обећао сабору, да Ее му бити главна брига, да доведе у ред Финансиске ствари; али ии сада још не рече, како мисли своју намеру нзвршити. С тога је оправдана сумња, да Гици неће уредити државних Финансцја. Али и осим тога, нека би Гици знао начина томе. неЕе га моКи извести за то, што би тај начин морао бити противан досадањем, који ј е земљу скоро упропастио; а онда би у сабору, па и у министарству морао имати уза се веЕину — не ову, коју данас има, т. ј. не десничаре. који су земљу довели до тога, него веКину, коју не би собствена кривица уздржавала, да свои снагом настане око тог озбиљнога посла. Гицп Ее дакде покушатида ради, а докле Ее у том раду дотерати, уверићемо се скорим. Једно је пак што свакако стоји, а то је: да се држава може уредити. да се може од новчане па и друге пропасти спасти само тако, ако се промени у целости овај садањи начин унраве, који је земљу и довео до понора материЈалне пропасти. Како Ее пак ово министарство само наставити досадањи начин управе, а како с друге стране уређење државних ствари не трпи одлагаша. то су овоме министарству дани избројани. Одбор из 21 члана. што га је пештански сабор изаслао, да, као што се с подсмехом говорило, изнађе камен мудрости, т. ј. да изнађе начин, како да се доскочи траљавом стању државних Финансија. свршио је ових дана свој посао на чудноват начин. Одбор тај беше изаслао нз своје средине ужи одбор из девет чланова, да овај зготови предлоге у тој ствари. пак да их поднесе потпуном одбору на претресање. Ужи одбор зготовио је предлоге и поднео их ширем одбору, који, место да их узме претресање, закључи, да их и непрочктане поднесе сабору. Сабор их је опет уступио влади, која сада можесњима чинити, што јој је воља. Тако што може се догодити само у саборисању мађарском.