Gledišta

„Prihod od 10.000 dinara mesečno, po članu domaćinstva početkom 1964. godine, pokazao se nedovoljnim.” Iz izloženih rezultata vidi se da nijedan tip domaćinstava nije bio ni približno na nivou prihoda potrebnih za egzistenciju. U našoj anketi, kojom smo obuhvatili samo stručnu radnu snagu, od 112 ispitanika samo 12 ili 10,5% primali su novčanu naknadu, dok je broj onih koji nisu primali iznosio 93 ili 83,2%. Prosečna visina novčane naknade nezaposlenih radnika iznosi 21.075, a nezaposlenih službenika 30.800 dinara. Visok pmsek je uslovljen mahm obimom i selektivnošću uzorka. Mada se rešenje problema nezaposlenosti ne nalazi u materijalnom obezbeđenju nezaposlenih lica, već u njihovom ponovnom zapošljavanju, opravdano se nameće pitanje da U je postojeća situacija samo rezultat našeg još vidno izraženog materijalnog siromaštva ili je, isto tako, i posledica stava društva prema nezaposlenosti i nezaposlenim Ijudima. 10 ) U toku istraživanja su i sami ispitanici iznosili mišljenje da pobdjšanje svog položaja vide u ponovnom zapošljavanju. lako pitanje: „Pored materijalne, kakve druge vrste pomoći bi trebalo pružiti nezaposlenim Ijudima?” po sadržaju i redosledu nije bilo usmereno u pravcu zapošljavanja, 24,8% ispitanika je odgovorilo da je najbdja pomoć 2nposlenje.

Tabela IV DDISTRIBUCIJA ODGOVORA ISPITANIKA NA PITANJE „PORED MATERIJALNE, KAKVE DRUGE VRSTE POMOCI BI TREBALO PRUŽITI NEZAPOSLENIM LJUDIMA?”

Nezaposlenost ostaje društveni i Ijudski problem i u uslovima relativno dobrog materijalnog obezbeđenja. „Mada je državna pomoć nezaposlenim umnogome üblažila posledice nezaposlenosti, ne samo ekonomski nego i psihološki, ostala je činjenica da ogromna većina Ijudi psihološki veoma teškb podnose breme nezaposlenosti i da strah od nje pomućuje čitav njihov život. Mnogima izgleda da je zaposlenost bez obzira kakav je posao po sredi

10 ) Govoreći o višku radne snage i ulaganju u drug Veljko Vlahović je rekao: . . drugovi su mi u jednoj komuni izncli podatak da je na primanje službenika Zavoda za zapošljavanje utrošeno 100 miliona dinara, a da su oni na irae pomoći onima koji traže zaposlenje izdali svega 8 miliona dinara. Manje ekstremnih, ali sličnih anomalija ima na svakom koraku" (~Socijalizam", br. 7—B/1965, str. 886.)

251

OSNOVNE KARAKTERISTIKE POLOŽAJA NEZAPOSLENIH I SHVATANJE JEDNE GRUPK NEZAPOSLENIH

Odgovori Broj ispitanika % 1 Osnov je materijalna pomoć 10 8.6 2 Moralno-psihološka pomoć 20 17,1 3 Socijalno osiguranje 12 lu ,3 4 Najbolja pomoć je dati posao 29 24,8 5 Kursove za prekvalifikaciju 6 5,2 6 Dati stan 9 7,6 7 Pomoći deci 3 2,5 8 Ostalo 8 6,8 9 Ne zna 2 1,7 10 Bez odgovora 18 15,4