Godišnjica Nikole Čupića

986

тек тада била наименовала, док се ово питање не регулише и не реши.

Немцима буде ово доста незгодно, јер им је сад баш требало да им Турска призна Марију Терезију за наследницу цара Карла МТ и за царицу немачку, те зато закључе 2 Марта 1741 нов. засебан уговор са Турском само о островима на Сави и на Дунаву,

По овоме уговору, ово велико острово спроћу града, подељено је у две половине, па је на оној половини што је ближе граду, посечено сво дрвеће и сва шума и уговорено је, да се и у будуће секу и односе како прирасту а острово - на овоме крају - да остане пусто, и Немцима је остала она друга половина, да на њему могу сећи дрва и да га могу и обделавати, но тако, да се ту, сем обиталишта за обитаваоце острова, не смеју да подижу никаква утврђења, а и она стара која се ту још налазе, да се поруше и сасвим уравне.

Другом тачком овога уговора (а било их је свега две) уступљена су отоманској порти, од острова на Дунаву још ова острова: Раугха, К!вПоуа (Кисиљевог) и острово Наввагелећ (Грочанска Ада) и на Сави Острово (Хаапија) Циганлија, но тако, да Рамгљ на Дунаву, могу да употребљују и Немци при пловљењу са лађама поред њега, због брзака на води, којих туна има. Сва остала острова на Дунаву и на Сави, остала су Немцима.

С овим су завршени спорови између Немаца и Турака који су потекли из жеља и грамжења ових сила, која ће од њих да има Београд, и тако је прешао Београд 1739 год. опет у турску власт пошто су га Немци држали 22 године и 25 дана.

ХУШ. Извори

1. Сезсћаеће дев Озтатавсћеп Вессћев, ртоввепфће а аџз Баћег ипђепш сеп Напдвећг феп ипа Агсћјуеп. Пигећ