Godišnjica Nikole Čupića

404

1858, песшље се прво писмо „Друштву Српске Словесности« (штампа о после у Гласнику Х], 463), у коме се препоручује. да друштво »у званичномљ дбловодству свомђ у названно нђки идеа одђ нђкођ времена не служи се онима рђчма коима су исте идев у Уставу и Устровнио нђговомђ назване, да нђке рђчи другч18 изврће, него што су у истимђ Актама написане, и да се унђчемђ удалаза одђ правила правописа, код 6 оно само себи поради обдржана тако полезногђ вднообразја у писанро поставило и у Гласника нбговогђ свески 4 одђ год. 1852 печатало.« Као пример наводи се, што се место засћдане пише седница, место почестни членђљ — почаснни-чланљ, што се не пише ћ у коренима речи. Оригинал тога писма, као пто се види у архиви министарства поосвете, написан је руком Јакова Живановића, помоћника министарства, и на концепту се види његовом руком написана и потписана заповест „да се експедира«. Писмо је то експедирапо 2 Јуна исте године.

Још кад је Ђ. Даничић одступио, на седници од 29 Маја 1858, замољен је да секретарске послове врши до прве седнице, а та је заказана на дан 8 Јуна исте године. И друштво се, дакле, спремало за борбу. Осим потпредседника, др. Јанка ШаФарика, били су на тој седници, чланови: Рајко Лешјанин, Милован Спасић, Е. Јосимовић, Јефрем Грујић, Милош Поповић, Јов. Ристић, М. Панић. Д. Г. Петровић, Јос. Панчић, Д. Нешић, Д. Баланцки, М. Т. Јанковић, архим. Сава, Н. Новаковић, архим. Гаврил, Вас. Лазић, А. Вукомановић, Д. Матић, Платон Симоновић, Милан Ђ. Милићевић, Отојан Вељковић, К. Бранковић, Ђ. Даничић и Јован Илић.

За секретара на место Ђ. Даничића буде једногласно изабран Јов. Илић. На седници се прочита писмо попечи тељства. Пошто то писмо би саопштено, прочита „члан Ј.