Godišnjica Nikole Čupića

РРЕ РОЂ Р5

пРчрунууРУ Ро

_ ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ 321

7 једну жепу, ожени се и својом снахом после смрти сина — муг"и деца од обадве жене сматрају се по црногорском Т закону као законита. Овај је сердар присвојио себи право да насилно отима кћери од родитеља и да их продаје Турцима у хареме и већ је било таква четири случаја. Тај Вукотић јави кнезу да је извидео желбу о пљачки

која му је наређена и свакоме је своје враћено. |

13-02 септ. Сердар црмничке нахије Пламенац са једним кнезом дођу да одговоре на тужбу саочана. И ако је безобразна продржљивост и ових главара заслуживала казну, кнез, желећи више милошћу него казном укротити зверске нарави Црногораца, нареди да се врати свакоме своје и да се у будуће тако што не дешава.

18-02 септ. Један црногорски осамнаестогодишњи младић што послужује у цркви хтео је ући у кујну где се обично готовило јело за кнеза, и кад га стражар није хтео пустити покушао је силом. Овај га одбије батином, а Црногорац зграби нож и рани војника у трбух. И ако је ова дрскост заслуживала строгу казну, митрополит га остави са свим на миру.

15-ог сешт. Црногорци што су били уапшени због крађе и двобоја отпуштени су, али да сваки врати шта је чије, и да се двобоји са свим прекрате.

16-ог септ. Никшићки војвода протопоп Димитрије Ивановић послао је по нарочитом кпезу писмо којим јавља. да Турци намеравају напасти на Црну Гору, и моли кнеза у име свију Никшићана и других села за заштиту и помоћ.

17-0г. септ. одговорено је Никшићанима и препоручено да се сви хришћани једнодушно бране од Турака недајући им да овладају тврдим пролазима, а из Црне Горе послаће им се помоћ. Тим поводом писано је и брђанском војводи Дрекаловићу „да он кад Турци нападну на Црну“ Тору учини диверсију непријатељу од своје стране.

о ГОДИШЊИЦА ХЛ. 31