Godišnjica Nikole Čupića

ЗА КЊАЖЕВИНУ. ЦРНУ ГОРУ 147

Једна од даљих и у исто време врло срећних особина законика састоји се у томе, што је он велики број својих наређења уочио онако, каква су и како раде у животу , узев при том за главно правило: разређивати грађу по природном сродству, које имају различите установе међу собом, умјеравајући ипак то правило донекле овим начелима :

за) постављати предмете, који се ређе находе у народном животу послије онијех, који су чешћи, како би ови водили к другима, те би тако читалац поступао од боље познатог к мање познатоме; — и

6) учинити колико је год могуће да опћенита пра-

вила т. ј. апстрактна дођу послије конкретнијих елемената«. Пета подела: Зејоп Геродие ае Јеџг пајзапсе.

зегутсев Ппргез

ап(ете зих дго5 ап(егеџг5 зџ еђ гга а

Ми

зегујсез об|-

- уоовЕеглеигз апх дгоОн = Зегутсез ров епгзапх а 5 | сабојгез

соЏашв раг гарроге ацх дгоз, т. ј.

сопејвфап! а ефвађбиг оп тпамди Аапз 5зе5 дго5,

И овде као и на другим местима својих иначе епохалних дела, творац. утилигаризма нам и сувише јасно показује, да он своја средства изналажења и систематског моделисања, вије нашао у правној науци. И готово је било са свим излишно (п ако није било на одмет) да нам напомиње, да «с'евЕ ртавој Фапз Јев оџугасев де тегарћугдие, де рћухћаџе, Ф'ћлг!отге паћитеЏе, де тедеслпе» (1. 16), а ве у правним наукама. У овима је, као што се зна, после Линеа, Ламарка и Канта систематисање била права болест, и сматрало се за скоро једини (или бар најглавнији) задатак науке. Данас је с тим са свим друкчије, па отуд и са свим друга годела саужбепости у ичзовинском законику.

11