Godišnjica Nikole Čupića

28 БЕЛЕШКЕ И БЕЛЕШЧИЦЕ

— ај Ма 2 --И па па нншните –_— - = | - епа. а ли

ближе манастиру. У Гиљеердинга је и ово село погрешно записано — Оклапци. К овоме манастиру долази много света из дадека, нарочито о Џетрову дне — не за то, што у околини не би бидо друге цреве, као што веди Гиљфердинг, већ што је светац на далеко чувен и што народ јако верује у његову чудотворну моћ. И Турци своје бодеснике, нарочито излуделе, доводе.

Ово о црноречком манастиру причао ми је Танаско Тошовић, новопазарац, Који се доселио у Вел. Плану у окр. топличком; а неке податке послао ми је г. Јов. Ивановић, учитељ великоплански. Чангура. Ова реч налази се од речника само у великом авадемиском Кујествки гр. 45 згрзЕ. јез:ка, где Даничић веди, да је то „може бити тал. хапсоја, стап, бућка.“ Он је пак ту реч нашао само на једном месту, у, једној пословици прошлога века, "воја гдаси:

Под чангуру даворије испијева и која је штампана у његовој вњизи Розгог се с. 96. У тој пак вњизи у маленом речнику напред на стр. Х!. он веди код те речи: „Богишић ми писа да је музички инструменат са жицама.“ — Сад излази: или да је Данич., израђујући речник, смео с ума ово Богишићево тумачење; иди да га је тада одбацио не верујући му. Међу тим је Богишићево тумачење, по свој прилици, добро и тачно. У тако званим новим Брајевима Србије има реч чунгур и значи тамбура. Ја сам је у Пољаници у окр. врањсвом чуо у једној песми од Еола:

Чунгур ми чука под Видин,

Пусти ме мајко да видим —