Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ КОСОВО 309

У женској школи: [ разред · · · · · · · 48 | а аи ве Еле че > ђ НЕ о и а свега 113 ученица.

Митрополија у. Приштини. Одмах из школекога дворишта улази се у двор митрополије. То је скромна кућица као и остале боље приштевачке. Има намештвних соба за читрополита кад дође у Приштину. Сада Приштана припада рашко-призренској митрополији, а садашњи митрополит Мелетије седи стално у Призрену.

Над западним вратима митрополије постоји узидана мермерна плоча с натписом: Митрополја ова наградисе трошкомђ НЂговогљ Внсокопреосвештен. Ми"трополита рашко-призренскогљ, Господина Мелета, за вђчитни споменљ србскимђ жителђима овога града и окружја истога —- године 1369. под надзиранемђ трговца Косте Филиповића.

У дворишту митрополије постоји и бунар ограђен, и на њему написано ово: (Се источник свлтаго отца нашего Николал архиеписеопа мирликисеаго чудотворца у вме Господа Бога и спаса нашего Исуса Христа ископа, «се и украси се трошком Његовог високопреосвештенс. митрополита рашко-призренскот господина Мелетил за вечни спомен свом народу. 1 марта 1886. од рождества Христова — а 1 од Шеговог архивреиства З8-ће године у Приштини.

Џамије. У Приштини има на 13 џамија, које већих, које мањих. Једна је од њих највећа и зове се фарска џамија; то је она у Чарши-маали, којој је темељ ударио још Мурат [ кад је овде дошао 1989 године, После су је много доцније доправили његови наследници.