Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 95

Даље извори Клине, Кујавче, Мируте и 1. д. припадају подгорју Шаре.

С десне стране притоке су Дриму Пећка Бистрица, Дечанска Бистрица, Ђаковачки Рибник и Малесијска Валибона. Пећка Бистрица извире из пл. Чакора, Дијела, Старца и Бјелуе од потока који се сва састају на дну Бјелуе, код куле, у дубокој провалији планинској, више клисуре Котлова, зато "се овој ријеци као глава може узети Бјелуа.

Пошто се у Бјелуи споје потоци чакорски, "бјелујски и пазаришки, улази ријека у Котлове и том клисуром Бистрица иде нешто јаче од једног часа из које излази к Ругови, но и тамо припрта је високим и јаким стрменима с обје стране до Штупеље, а одатле даље припрта је е десне стране неприступним литицама штупељских крша а с лијеве високим етрменима и кршима до на дно Средње Горе, Губавца и великих Пећина Испосница, и то тако да се њеном дубоко усјеченом кориту не може да приђе. | ји | Од Средње Горе око Бистрице настављају Штупељу опет велики крши, у којима су Пећине Испоснице, но главни дио ових горостасних крша овде је прешао лијевом страном Бистрице, и свршава се Пакљеном више Мра патријаршије, код извора Црне Воде, и ријека је приступна.

_ Код Патријаршије Бистрица излази у поље, протиче с десне стране манастира, пролази кроз Пећ, и после три добра часа њенога тока пећкијем пољем улива се у Дрим код села Грабонице.

Бистрица е лијеве стране прима притоке. ријеку Шекулареку, Јошаницу, Руговску Ријеку и Алагину Ријеку. |