Godišnjica Nikole Čupića

__ ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 97

увора у Пећски Дрим код села Јабланице, према Подлузју.

Бистрица од Козјег Рта до. Дечана иде дубоким тјеснацем и том провалом купи неколико потока с десне стране од Богићевих Лаза. На њој с те стране нема ни једног села и сва та страна носи општи назив „Богићеви Лази“.

На лијевој страни Бистрице имају два села Горње и Дољње Бјелаје и оба су у јакој стрмени Бистрице и Дечанских Испосница, но ове ближе Дечанима на подножју пл. Плијеша, од којих једна је Св. Краља Стефана Дечанског, друга Св. Јелене, - трећа Краљичин Разбој, четврта св. Нестора и још њих неколико осталих посвика дечанских.

На Бистрнци у Белајама, на два кршна врха, виде се двије развалине од неких кула, за које предање каже да је једна | била Краљевића, Марка а друга Арапова.

Бистрица од Испосница п Марк-Гегина Луга више Дечана па до свог увора у Дрим иде пољем, од ње су с обје стране разведени јазови по пољу пи чине га ови особито родним и богатим.

Дечани су на десној обали Бистрице на једном узвишеном заравањку под брдом дивно обуче- . ним боровима и коштанима и припадају ђаковачкој. нахији, а Кисјела Вода је на л. обали Бистрице према манастиру под Забелом и припада пећској нахији, но својина је манастира.

Од Дечана сва вода од Бистрице могла би се одвести у Ђаковицу на Пискоте у Рибник. Ђаковачка је ријека Рибник, она прикупља четири ријеке из Душкаје и Реке све у Ђаковици. У Дрим увире с лијеве стране брда Градца при дну поља Пожега више Швањекога Моста. ј

- ТОДИШЊИЦА хуШ. 7;